Церква повинна об’єднувати українців. Таку думку висловили науковці, громадські діячі та представники духовенства під час дискусії-презентації книги краєзнавця та письменника, провідника Чернівецької обласної організації ОУН Ілля Стринадка «Вижницька православна громада». У виданні автор розповідає про історію та становлення української церкви на Вижниччині.

Над створенням книги автор працював 2 роки, прискіпливо вивчав історичні періоди існування церкви, коли Вижниччина входила до складу Австро-Угорщини, Румунії та Радянського Союзу. У своєму виданні Ілля Стринадко наводить невідомі історичні факти та події, що довелось пережити вірянам. Це, вважає він, допоможе читачам більше дізнатися про релігію краю.

ІЛЛЯ СТРИНАДКО, АВТОР КНИГИ «ВИЖНИЦЬКА ПРАВОСЛАВНА ГРОМАДА»: «Просто написати брошуру про Вижницьку церкву – це не сказати нічого. Бо практично із Вижницької першої української гімназії на Буковині готувалися майбутні священики, архієпископи, які керували українською автокефальною церквою, як у західній Європі, так і у Північній Америці, Канаді та Аргентини».

Важкою роботою було і створення портретів українських церковних діячів, якими ілюстрована книга. Цим зайнявся художник Іван Кейван. А передмову до книги написала історик Марія Мандрик-Мельничук. Шукаючи влучні слова, щоб передати зміст книги, вибрала вислів Андрія Шептицького. Історик зазначила, церква в усі часи об’єднувала людей.

МАРІЯ МАНДРИК-МЕЛЬНИЧУК,  ІСТОРИК: «Історія української церкви нерозривна з тими етапами, які пройшла Україна, становлення своєї власної державності, власної ідентифікації. На моє переконання завжди церква була тим консолідуючим чинником, який зберігав навіть ті періоди, коли українські землі опинялися в складі різних країн. Були окуповані різними владами. Навіть тоді, коли нас сажали до в’язниць».

ДАНИЛО, МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ УПЦ КП: «Це дуже подробний історичний твір, який відкриває нам обличчя нашої нації, наших вірян православних, наших патріотів, наших роботяг, які водночас були і членами церкви і громадянами держави і членами нації. «Несли» свідомість, не дозволили її втратити».

Захід присвятили 110-річниці з дня народження письменника, науковця та визначного діяча ОУН Олега Ольжича, як одного із фундаторів створення української держави. Тут представили й виставку його праць.

Альвіна Абрамчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.