Шановні Українці!

Прохання від усіх і кожного зробити все, що у ваших силах для того, щоб концепція громадського простору та пам’ятника Є.Коновальцю у Львові мала чітко ідентифікований український зміст та вигляд, була безпечною та інклюзивною. Маємо шанувати історію, робити висновки і діяти.

1.1. Вимагаємо від Львівської міської ради та її структурних підрозділів скасувати результат першого місця конкурсу щодо облаштування громадського простору з памʼятником Є.Коновальцю. Вибрана концепція глибоко обурила сучасних послідовників Є.Коновальця, українських військових, націоналістів, добровольців, істориків національно-визвольного руху, мистецьку та патріотичну спільноту. Вважаємо, що журі архітекторів не врахувало ідеологічну важливість, історичну чутливисть питання, практичну доцільність, аспекти безпеки та утилітарності. Помилково вибрана концепція “пустої зброярні” не врахувала багатьох аспектів багатогранної особистості Коновальця, як не тільки військового, але й державного та політичного діяча, голови Проводу Українських націоналістів (1927), засновника та першого голови ОУН (з 1929 по 1938) та одного із найважливіших практичних ідеологів українського націоналізму.

1.2. Є критичі зауваження щодо обраного проекту:

а)  в плані архітектури, а також культури, освіти, історії

– на думку багатьох це схоже на плагіат конструкцій меморіалів Холокосту у Болоньї, солдатам Першої Світової у Баньській Бистриці в Словаччині, що побудовані раніше за принципом коридору поміж двох іржавих залізних стелажів. Жодного змісту для зображення історичної багатогранної постаті Є.Коновальця ця конструкція не несе.

– проект двох стелажів схожий на в*язницю, візуально важкий і ускладнює зібрання громади, візуально розрізаючи громадський простір на окремі частини

– “зброярня без зброї” може потенційно сприйматися, як символ капітуляції із негативним змістом.

–  конструкція схожа до привідкритої коробки цукерок в Роттердамі із негативним змістом.

–  такий проект не містить жодної візуалізації Є.Коновальця, не містить жодної візуалізації символів ОУН, тому неможливо ідентифікувати ЩО ЦЕ і ЯКУ ІДЕЮ це несе, трактування конструкції буде суперечливе.

– змінивши табличку-пояснення таку конструкцію можна трактувати як завгодно

– розмита ідентифікація зводить навнівець освітньо-культурний зміст такої конструкції

б) в утилітарному плані інфраструктури, інклюзивності, безпеки, обслуговування

– така конструкція буде важкодоступною для людей з обмеженою мобільністю.

– така конструкція є небезпечою, бо існує можливість вилізти наверх, як по східцях і впасти з висоти.

– у такій конструкції буде накопичуватися листя восени, сніг з піском взимку, сміття, вулична пилюка, пташиний послід, як виявлено у схожих конструкціях стелажів на відкритому повітрі, що негативно вплине на естетику та фінансування видатків на утримання у належному вигляді.

1.3. Враховуючи вищезазанчене, вимагаємо від Львівської міської ради та її структурних підрозділів скасувати повністю обраний проект “пустої неідентифікаованої зброярні”.

1.4. Рекомендуємо в рамках благодійності передати кошти за 1 місце конкурсу у кількості 300 000 грн на поточні потреби Збройних Сил України (наприклад на закупівлю дронів) і прозвітувати про це публічно.

2.1. Вимагаємо від Львівської міської ради та її структурних підрозділів для ефективного вирішення питання облаштування громадського простору та пам*ятника Є.Коновальцю дослухатися до думки членів організацій ОУН(р) та ОУН, членів націоналістичних організацій, членів інших українських організацій, університетів, істориків національно-визвольного руху, діючих офіцерів та військових ЗСУ, добровольців, волонтерів, архітекторів та затвердити кращий проект. Багато з них на практиці послідовно та щоденно втілюють ідеї провідника національно-визвольного руху Є.Коновальця.

2.2. Вимагаємо затвердити проект громадського простору та пам’ятника Є.Коновальцю (додатки 1, 2, 3), що включає: площу для зібрань громади, класичну деталізовану ростову скульптуру Є.Коновальця, герб ОУН, концептуальні стели із переліком найкращих цитат Коновальця

2.3. Для оптимізації процесу та консолідації зусиль рекомендуємо взяти за основу ідею другого місця конкурсу із подальшими удосконаленням та деталізацією групою архітекторів під публічним наглядом комісії (члени ОУН, історики, націоналісти, ветерани, волонтери). В комісію та нагляд за проектом вважаємо за потрібне включити представників громадськості від перелічених груп.

2.4. Переконані, що пропонований проект громадського простору та пам’ятника Є.Коновальцю (додатки 1, 2, 3), стане архітектурною окрасою міста Львова, місцем для проведення громадських заходів, безпечним та привабливим туристичним об*єктом, важливим елементом виховання, освіти та культури для молоді, студенства та різноманітних груп населення, так як і схожі громадські простори, площі та класичні пам*ятники видатним державним діячам у багатьох містах Європи, США, Канади тощо.

2.5. Пропоноване рішення якнайкраще консолідує Українське суспільство, міську владу Львова, ветеранів, військових, волонтерів, меценатів, діаспору, передасть основні ідеї полковника Є. Коновальця, буде естетичним, оригінальним, практичним рішенням на спільну користь.

Додаток 1.

Детальний опис громадського простору із пам*ятником Є.Коновальцю на затвердження:

ЕЛЕМЕНТИ – візуалізація:

⁃ СКУЛЬПТУРА у класичному стилі – Є.Коновалець у формі полковника УНР.

⁃ ПЛОЩА ДЛЯ ЗІБРАНЬ ГРОМАДИ із СТЕЛАМИ з інформацією про його особистість з основними цитатами

⁃ ІНКЛЮЗИВНІСТЬ та ІНТЕРАКТИВНІСТЬ – тактильний макет площі та памʼятника для незрячих, інформація шрифтом Брайля, адаптований ландшафт для людей з інвалідістю, інтерактивні елементи.

Детальний ОПИС (фрагменти):

СКУЛЬПТУРА: Є.Коновалець зображений у формі класичної реалістичної пропорційної скульптури як військовий, полковник УНР (перший очільник ОУН). Мета скульптури передати спокійну силу, послідовність, впевненість, цілеспрямованість, рішучість, реалістичність із жестами та поставою, природними для Є. Коновальця.

ПЛОЩА ДЛЯ ЗІБРАНЬ ГРОМАДИ: має на меті служити місцем для громадських зібрань та проведення публічних заходів.

АБСТРАКТНІ СТЕЛИ (5 штук) мають створити емоційний образ боротьби та асоціюються з хвилями вогню (у темний час доби з освітленням) і походять від геометрії Тризуба. На найбільшій стелі має бути розміщений герб ОУН – золотий тризуб з мечем на синьому щиті і коротка біографія Є.Коновальця. На інших стелах розміщені найважливіші цитати Є. Коновальця – 12 основних (в додатку 3). Просторова інсталяція уособлює народження з вогню, перетворення заліза у сталь, перехід одного стану в інший, нашарування спіралей історії, історичних етапів становлення Української Нації та державності. Тяглий процес, що почався давно, активно зараз триває і має продовження в майбутньому. А також як стіна, кордон, перехід, шлях, кроки, уособлення виміру часу та простору.

ІНКЛЮЗИВНІСТЬ та ІНТЕРАКТИВНІСТЬ: Встановлення тактильного макету для незрячих із зображенням цього скверу, памʼятника Є. Коновальцю, стел. Повинен бути під’їзд для людей з обмеженими можливостями. Мають бути розміщені інформаційні таблиці шрифтом Брайля, аудіогід, українською та англійською мовою (з можливістю додавати інші мови у майбутньому), QR коди із інтерактивними елементами з можливістю розвитку.

Деталі щодо спорудження:

Враховуючи поточну екзистенційну війну із московитами та пріоритет будь-яких витрат для Збройних Сил України, впровадження проекту має бути здійснено під публічним громадським контролем при можливому залученні благодійників поетапно:

1 етап – облаштування площі

2 етап – створення та розміщення пам*ятника

3 етап – розміщення стел із гербом ОУН та цитатами

4 етап – фінішні роботи (інклюзивність та інтерактивність)

Опис стел

Стела 1 – найбільша

а) герб ОУН – золотий тризуб з мечем на синьому щиті

б) коротка біографія Є.Коновальця

в) цитати

„…уміння ставити вище добро Нації і Організації над свою особу; супроти ворогів – безоглядність; супроти громади – усвідомлення про потребу гідної боротьби за волю. В Організації – щирість, а не плазунство, а критика — для добра Організації, а не особистих амбіцій…“

“Навіть серед найбільше несприятливих обставин нам не треба закладати рук чи то попадати в зневіру.”

„У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії.“

„У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю.“

Стела 2 – цитати

“Для поневоленого народу найкращою є боротьба, бо у цій боротьбі він себе зберігає від знищення”

„Настане час, і не словами будемо з’ясовувати суть невмирущої ідеї.“

“Волі Українського народу до самостійного життя не знищать ні ворожі тюрми, ні заслання, бо Україна є нездобутнім бастіоном героїв і борців”

Стела 3 – цитати

„Як довго не буде самостійної Української Держави, так довго не буде порядку в Європі, всі союзи будуть нереальними.“

„Супротиви, які зустрінемо на нашому шляху, будуть велетенські. Бо ж віднова Соборної Української держави сама собою однозначна з ліквідацією московської імперії…спричинить таку докорінну перебудову цілого Сходу Європи і великої частини Азії, що це з конечности вплине не менш глибоко й на політичний вигляд всієї решти Світу.“

Стела 4 – цитати

„Говорити треба …до тих, що хочуть чогось навчитися, хочуть набути знання, а не до тих, які вважають, що вони вже знання мають і можуть давати іншим лекції.“

„Якщо розходимося, то працюймо так, щоб при зустрічі ми могли один одному глянути в очі й подати один одному руки…“

Переконані, що дане рішення якнайкраще консолідує Українське суспільство, міську владу Львова, військових, волонтерів, меценатів, діаспору та передасть основні ідеї полковника Є. Коновальця, буде естетичним, оригінальним, практичним, безпечним рішенням на спільну користь і буде окрасою міста Львова.

Список тих хто вимагає та підтримав спільне звернення:

Богдан Червак – голова ОУН

Олег Медуниця – голова ОУН (б)

Андрій Тарасенко – голова НВР “Правий Сектор”

Юрій Сиротюк – заст. голови “ВО Свобода”, керівник НАЦ «УССД», військовий

Дмитро Ярош – командир Української Добровольчої Армії, військовий

Юрій Михальчишин –  канд. політичних наук, політолог, експерт із держ.безпеки

Мазур Ігор “Тополя” – голова УНА-УНСО, військовий, голова ГО «Межимор’я»

Руслан Кошулинський – заст. голови “ВО Свобода”, єдиний кандидат від об’єднаних націоналістичних сил у Президенти України (2019), військовий

Уляна Кузик – керівник БО “БФ “Уляни Кузик”, начальник УП ДУК ПС(67омбр)

Микола Марченко –   кандидат юридичних нак,  керівник проекту “Вільний вибір”

Йосиф Ситник – заст. голови Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Юрій Волощак – письменник, громадський діяч, реставратор

Новаленко Констянтин  – військовослужбовець НГУ, ГО “Творчийй сектор”

Михайло Басараб – кандидат політичних наук,  політолог, офіцер ЗСУ

Ірина Фаріон – доктор філологічних наук, професор, ВО «Свобода»,нар. деп. України VII скликання

Ростислав Новоженець –  президент БФ «Україна-Русь» –

Тарас Чолій – військовий, культурно-громадський діяч, волонтер. Голова фракції УГП у ЛМР та Львівській обл.раді

Тістик Ярослав – волонтер, екс-секретар  деп.комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища м.Львів

Олег Вітвіцький –  кандидат  історичних наук, публіцист,громадський діяч “Антиімперського Блоку Народів”

Лариса Ніцой – письменниця, педагог, громадська діячка, членкиня НСПУ

Роман Медик – екс-голова Ліги Українців Канади, Світовий Конгрес Українців

Сергій Квіт – доктор філологічних наук, професор, президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, екс-міністр освіти і науки України

Іван Патриляк – доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Київського національного університету ім.Т. Шевченка, доброволець

Павло Гай-Нижник – доктор історичних наук, професор  –

Юрій Бондар – доктор політичних наук, професор, директор Навчально-наукового Інституту журналістики Київського національного університету ім.Т.Шевченка

Ігор Мамонтов – кандидат .юридичних наук, професор Київського національного університету будівництва і архітектури

Михайло Ноняк – кандидат економічних наук, екс-заступник Міністра доходів і зборів України

Юрій Олійник – кандидат політичних наук

Іван Вовк – член “ВО Свобода”, військовий

Сергій Пархоменко – керівник центру зовнішньополітичних досліджень “OPAD”

Тарас Бородач – депутат Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області

Мар*ян Дитюк – депутат Золочівської районної ради Львівської області

Анна Ісламова  – голова «Територія Жінок Київщини» у ВГО”Територія Жінок”, волонтер у ГО Мистецька сотня “Гайдамаки”

Лєнур Асанов – керівник Кримської ліги захисту прав людини, член Меджлісу

Вікторія Шварцкоп –  центр  зовнішньополітичних досліджень “OPAD”

Андрій Піддубняк  –  Всеукраїнська мережа “Вільні люди”, військовий

Іван Заремба – Всеукраїнська мережа “Вільні люди”

Богдан Панкевич – Українська Галицька Партія – підтримав

Ігор Лапін – спецпризначинець, офіцер ЗСУ. Народний депутат України VIII

Джеймс Чалліс – доброволець іноземного легіону, військовий (Канада)

Андрій Щегельський – український громадський активіст (США)

Сергій Василюк –  лідер гурту “Тінь  сонця”, військовий

Юрій Гончаренко – Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA

Соломія Фаріон – волонтер, координатор Фонду оборони України

Станіслав Федорчук – керівник напряму «Постросія», аналітичного центру Українська стратегічна ініціатива при Києво-Могилянській Академії

Артем Харченко – аналітик проекту “Вільний вибір”, журналіст

Вовк  Вікторія –  голова секретаріату Молодіжного Націоналістичного Конгресу

Ришкович Анастасія – Молодіжний націоналістичний конгрес

Олександр Чорнієвич – депутат Хмельницької районної ради

Сергій Бойко – військовий 5 ошбр, бат. Карпатська Січ, член ВО “Свобода”

Юрій Ноєвий  – політолог, ВО “Свобода”

Репік Сергій –  голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу, військовий

Ольга Сидій –  аналітик проекту “Вільний вибір”, Молодіжний націоналістичний конгрес