Ми, небайдужі громадські активісти й інші представники українського суспільства, яке вже третій рік відчайдушно бореться супроти збройної агресії Росії та її «п’ятої колони» в Україні – висловлюємо глибоке обурення послідовно проросійською медійною політикою телеканалу «Інтер» і власне його черговою провокацією – радянськоцентричним концертом до 25-ї річниці української незалежності. Концертом, що згодився б для уярмленої УРСР 1990 року або для «окремих районів Криму і Донбасу» – але аж ніяк не для воюючої України, яка збройно протистоїть російським загарбникам.

Сценарій концерту, вислови ведучих і навіть добір пісень не видаються випадковими і наштовхують на думку про умисний задум медійників (а може і власників?) телеканалу – якнайбільше розчинити українство, заретушувавши його у радянському спадку кривавої індустріалізації й культурної совєтизації (російщення). Згадано, та не було засуджено підрив радянським режимом Дніпрогесу, що забрав десятки тисяч життів українців. Натомість серед «видатних українців» названо і Булгакова – письменника, який не сприйняв і висміював визвольні змагання України у 1917-1918 роках. Попри позірну паритетність у співвідношенні російськомовних та українських пісень – переважна більшість перших пропагували міфи про українських діячів як «гордість радянського Союзу» й про «славне радянське минуле» (навіть пісню «Прекрасное далеко» подано як… згадку про перші роки самостійності України!), тоді як майже не пролунало сучасних українських пісень про сучасне. Українство у рамках концерту було вкотре штучно загнане в етнографічне гетто, а єдина – російськомовна – пісня про події на Донбасі так і не поставила питання щодо причин та наслідків російської війни проти України.

Фінальна частина цього розважального заходу, що наполегливо позиціонувався ведучими як патріотичний – дивовижним чином становила собою… спробу дискредитувати навіть історію України та її мову, підмінивши загальновідомі наукові факти звичними пропагандистськими штампами більшовизму й «русского міра». Так, наприкінці програми ведучі вели мову про переклад «Руської Правди» не лише церковнослов’янською, але і неіснуючою «давньоруською» мовою, а «цитату» Ярослава Мудрого щодо необхідності єднання й неприпустимості чвар було подано чомусь … сучасною російською літературною мовою, яка у цитованому вигляді постала лише у 18 столітті.

Показ провокативного концерту став лише черговим прецедентом систематичної інформаційної політики «Інтеру», що проявила себе у спробах дискредитації Майдану у 2014 р,, виступах пропутінських співаків у рамках новорічного концерту 2015 р., діяльності громадянки Росії і прихильниці сепаратистів М. Столярової на відповідальній посаді в «Інтері», не кажучи вже про звинувачення в узгодженні реакційної політики телеканалу із органами пропаганди донбаських терористів. Показ такого концерту, як і демонстрація радянських комедій одразу ж після параду незалежності – є наругою над почуттями українців й над пам’яттю про загиблих за Україну.

Такими програмами й інформаційною політикою телеканал «Інтер» неприховано позиціонує себе відверто проросійським медіаресурсом, за своїм несприйняттям українства – опозиційним не лише українській владі але і всьому громадянському суспільству, всьому українському народові, крім, звісно, осіб, які і досі погрожують розправою солдатам і волонтерам і ведуть мову про «дружбу» між Україною та російськими окупантами. Бездіяльність і мовчання української влади в цій ситуації також є обурливим!
З огляду на це, ми – небайдужі активісти та інші представники громадянського суспільства воюючої України, вимагаємо:

 Від Президента України – якнайшвидше виступити із законодавчою ініціативою щодо розробки законопроекту про позитивний захист української мови на телебаченні, за яким мовлення всеукраїнських телеканалів здійснювалося б виключно державною мовою;
 Від Уряду, Парламенту й Президента України – ініціювати законопроект щодо захисту інформаційного простору України, що унеможливлять поширення у ЗМІ України матеріалів, прямо чи опосередковано вигідних путінському режимові РФ і таких, що пропагують або толерують «русскій мір» чи період радянського поневолення України;
 Від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – вжити заходів щодо заборони мовлення телеканалу «Інтер».

ОУН, УВО, Жіноче товариство ім. Ольги Басараб і Олени Теліги підтримують заяву української громадськості

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.