23 травня минають чергові роковини із дня загибелі Євгена Коновальця, на мою думку, найвидатнішої особи України 20 століття.
Його постать ще й зараз недостатньо висвітлена та оцінена в Україні.
Колись я запропонував одному знайомому, який не надто розбирається в історії, вгадати, хто зображений на цьому фото. Він сказав, що посередині якийсь “босс мафії”, бо дуже впевнений у собі, з рішучим поглядом та стильно одягнений як для того часу, а з обох боків його охоронці.
З посадою, звичайно, він не вгадав, але характеристику дав досить точну : рішучий, сміливий, впевнений у справедливості своїх ідей, – це все про Євгена Коновальця. Дотепер дивуюся, наскільки потрібно було бути вправним організатором, щоб об’єднати в одну потужну організацію таку значну кількість людей із різних частин світу та направити їхню енергію на конструктивну працю. Навіть при сучасних засобах комунікації вражають результати проведеної роботи головою УВО-ОУН у ті часи : 1) засновано потужну організацію та налагоджено роботу її органів, 2) забезпечено фінансами (як тепер би сказали “через донати” серед українців США та Канади, а в Галичині ще й через “екси” (експопріаційні акти), 3) вибудовано цілу власну мережу ЗМІ, як легальних, так і нелегальних, налагоджено інформування преси майже усіх країн Європи з українських питань, 4) а ще лобізм українського питання у політичних колах різних країн (досить згадати Лігу Націй та домовленість із Японією про діяльність ОУН в Манчжурії, навчання та вишколи членів організації в Італії та Німеччині).
А скільки листів потрібно було прочитати і написати щодня, вирішуючи одночасно кілька різних справ !
Та й життя за кордоном не було безтурботним. Потрібно було постійно носити зброю, озиратися, уникати переслідування агентів польських і радянських спецслужб та поліції різних країн, куди регулярно надходили доноси про “терориста” Коновальця.
Зрештою, справа за яку віддав життя Євген Коновалець перемогла, а його слова актуальні, як і майже 100 років тому: “Як довго не буде самостійної Української держави, так довго не буде порядку в Європі, всі союзи будуть нереальними”.
Ростислав КОС