Коли у 1929 році делегати Конгресу українських націоналістів приймали рішення про заснування Організації Українських Націоналістів, вони чітко розуміли, що створюють структуру на тривалу перспективу. Не партію, не проект, не угодовську одноденку, а організацію орденського типу, місією якої є здобуття Української Самостійної Соборної Держави. На той час сповнення цієї місії не виглядало чимось фантастичним, адже у памяті ще були свіжими спогади про національно-визвольні змагання 1917-21 років, проте творці ОУН тверезо усвідомлювали надзвичайну складність повноцінного звершення поставленої мети.

Безперечно, на віденському Конгресі важко було спрогнозувати точний розвиток подій світової історії і місця у ньому українського визвольного руху: Другу світову війну, «Холодну війну», а згодом розвал більшовицької імперії, проте засновники ОУН готували і себе, і прихильників української справи до викликів поза межами можливого.

Саме про нові виклики та завдання, які стоять перед організованим націоналістичним рухом говорилось на урочистому зібранні у Центрі Національного Відродження імені Степана Бандери, яке було скликане з нагоди 95-ліття від часу створення ОУН та 70-ліття з виходу першого числа її офіціозу «Шлях Перемоги».

В рамках заходу, з нагоди 95-ліття ОУН було нагороджено відзнакою «Бойовий Хрест ОУН» воїна-націоналіста, молодшого сержанта 5-ої окремої штурмової бригади ЗСУ Юрія Сиротюка. Учасників події привітали гості зібрання: колишній Голова ОУН (б) Андрій Гайдамаха, професор Іван Патриляк, керівник проекту «Свобода народам» Леонтій Шипілов, уповноважений з питань захисту української мови Тарас Кремінь, депутат Верховної Ради України 7 та 8 скликань Олег Осуховський та інші поважні запрошені.

Євген Коновалець, Андрій Мельник, Степан Бандера, Роман Шухевич, Дмитро Мирон, Дмитро Клячківський, Олег Ольжич, Олена Теліга, Зеновій Красівський, Іван Гавдида, Віктор Гурняк, Василь Кіндрацький, Роман Атаманюк, Василь Капустинський, Олег Юрченко та десятки тисяч інших карних членів ОУН до кінця сповнили першу точку Декалогу Українського Націоналіста. Світла память про їхній героїчний чин волає про помсту і спонукає до рішучих дій. В першу чергу, на передовій останньої війни з останньою імперією зла, а, водночас, на інших відтинках боротьби за УССД», – наголосив Голова ОУН (б) Олег Медуниця.

Олег Вітвіцький, УІС