ЗВЕРНЕННЯ

Київської міської Організації українських націоналістів.

 

Шановний Віталію Володимировичу!

Шановні депутати Київської міської ради!

 

Київська міська організація ОУН вітає намір міської влади перейменувати п’ять станцій Київського метрополітену, а також ініціативу про перейменування вулиць і закликає надати новим назвам національного змісту, присвятивши їх видатним українським діячам чи визначним історичним подіям нашої історії.

У зв’язку з цим, пропонуємо :

  • станції «Площа Льва Толстого» надати нову назву – «Площа Євгена Коновальця»,
  • одночасно перейменувати площу Льва Толстого на площу Євгена Коновальця,
  • вулицю Льва Толстого назвати на честь полковника Андрія Мельника.

(Не вдаватимемося в оцінку особистості та мистецької вартості творів відомого письменника, однак він не має жодного стосунку до міста Києва та України загалом).

Натомість Євген Коновалець та Андрій Мельник – це видатні діячі українського державотворення в 20-му столітті. Завдяки їх старанням було створено у 1917 році Київську формацію Січових Стрільців – найбоєздатніший підрозділ армії УНР протягом усього періоду Перших Визвольних змагань. Саме ця військова частина, на чолі з Євгеном Коновальцем та начальником штабу Андрієм Мельником, забезпечувала охорону керівництва України протягом 1917 – 1919 років, наводила порядок на вулицях Києва та захищала жителів міста від московських більшовиків – убивць, ґвалтівників та мародерів того часу. Обоє діячів жили та боролися у Києві, знали та любили місто, чітко визначали його як центр Української Соборної Держави, навколо якого повинні об’єднуватися усі українські землі. Саме вони однозначно продемонстрували, що тільки власні Збройні Сили можуть бути справжніми гарантами Незалежності та не вірили в допомогу інших держав. Ще тоді Євген Коновалець сказав слова, які не втратили сенсу і сьогодні : «Як не буде в нас сили, не осягнемо нічого, хоч би все найкраще для нас складалося. Як же ж будемо мати силу, тоді вийдемо переможно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба».

А після поразки нашої держави Євген Коновалець не припинив боротьби, а заснував Українську Військову Організацію, яка згодом трансформувалася в Організацію Українських Націоналістів, та чинила опір наступним поколінням загарбників і продовжує діяти і боротись зараз, у час нової фази «рашистсько»-української війни. Андрій Мельник весь час був поряд та замінив Євгена Коновальця на посту голови ОУН після його вбивства московським агентом.

Гідне вшанування пам’яті Євгена Коновальця у назві площі та станції метро та Андрія Мельника у назві вулиці, гідно завершить процес перетворення Києва у справжню українську столицю як за формою, так і за національним змістом.

Слава Україні!

 

З повагою

 

Провідник КМО ОУН                                                      Леонід Осипчук