21 лютого ц.р. виповнилося 80 років із дня розстрілу у Бабиному Яру видатної української поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги та її побратимів, членів ОУН.

У Бабиному Яру відбулося вшанування пам’яті українських патріотів. Біля Пам’ятного Хреста, встановленого на ймовірному місці загибелі Олени Теліги, представники духовенства провели панахиду за загиблими українцями. Після цього біля пам’ятника Олені Телізі відбувся мітинг, у якому взяли участь представники органів державної влади, духовенства, громадських організацій, наукових та навчальних закладів.

Перед присутніми з промовами виступили Голова ОУН Богдан Червак, генерал-майор Державної прикордонної служби України у запасі; повний кавалер Ордену Богдана Хмельницького, голова правління громадської спілки “Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон» Валерій Суботін; голова Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь; голова Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Тетяна Котенко та інші.

Промовці нагадали про життєвий шлях і громадянський подвиг поетеси, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки.
Вона народилась у 1906 році у Підмосков’ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши боротьбі за її незалежність свій талант і все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.
У Києві Олена Теліга очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал “Літаври”, організовує пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишає Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п’ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

Після промов лунала поезія Олени Теліги та пісні на її слова та на слова сучасних авторів. Перед присутніми виступили військова волонтерка, поетеса Надія Сухар; авторка пісень, лідерка гурту “Телері”, волонтерка, яка з 2014 року підтримує своїми мистецькими виступами бойовий дух українських воїнів, Леся Рой; автор-виконавець співаної поезії, лауреатка фестивалю “Оберіг”, співавторка музичного альбому “Нескорений пророк. Олена Теліга” Неля Франчук; український гітарист, композитор, аранжувальник, звукорежисер, ініціатор та організатор фестивалю патріотичної пісні в Україні “Рутенія” Григорій Лук’яненко; український бандурист, народознавець, рок-музикант, композитор, автор близько 400 музичних творів, автор пісні “Меч Арея”Живосил Лютий; фронтмен і засновник гурту Тінь Сонця, автор більшості пісень гурту та виконавець культових пісень «Меч Арея» та «Козаки» Сергій Василюк.

Світлана Божко