Оголошено імена перших лауреатів, нагороджених відзнакою «Симон Петлюра. Журналістика і Державність».

«Оцінюючи чин Симона Петлюри у державотворенні і журналістиці, Конфедерація журналістських організацій України, Меморіальний фонд Симона Петлюри з Чикаго (США) та Міжнародний культурний центр «Сяйво» (Київ, Україна), який багато робить для популяризації публіцистичної спадщини видатного борця за незалежність України, й вирішили заснувати Відзнаку Симона Петлюри, гаслом якої обрані слова «Журналістика і Державність». Почесна Відзнака є нагородою з особливим статусом для вшанування журналістів, видавців, меценатів за вагомий внесок у державотворення, високу професійну майстерність, сприяння розбудові української журналістики та держави», – зазначив співзасновник відзнаки та співорганізатор заходу з нагородження Юрій БОНДАР.
Нагороди отримали відомі українські публіцисти, журналісти-державники та громадсько-політичні діячі, які своєю працею втілюють ідеї державності, зміцнюють її.

Першими лауреатами стали відомі українські журналісти та громадсько-політичні діячі: Віктор Набруско — заслужений журналіст України, Анатолій Горлов — головний редактор «Голосу України», Ігор Зоц — головний редактор газети «Донеччина», Михайло Сидоржевський — головний редактор газети «Українська літературна газета» та голова Національної спілки письменників України, Роман Сущенко — журналіст «Укрінформ», нині громадський та політичний діяч, Микола Княжицький — журналіст, нині народний депутат України, Богдан Червак – публіцист, голова Організації Українських Націоналістів, перший заступник Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Аскольд Лозинський — президент Світового конгресу українців (1998—2008), Леонід Мужук – журналіст, кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України.
Серед нагороджених є також кримчани: Микола СЕМЕНА – секретар Національної спілки журналістів України, журналіст «Крим. Реалії» та Андрій ЩЕКУН – головний редактор газети «Кримська світлиця, керівник інформаційних проектів «Голос Криму» та «Голос Криму. Культура».

Церемонія нагородження відбулася в Міжнародному культурному центрі «Сяйво» (Київ, Україна). Нагороди вручили Володимир Сергійчук — доктор історичних наук, професор, Юрій Бондар — завідувач кафедри Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та Гьокхан Демір — радник голови правління «Сяйва. Зазначені співорганізатори державницького українського заходу також були відзначені цією першою нагородою Симона Петлюри».
«Ця відзнака – це, перш за все, колективна праця всієї редакції газети «Кримська світлиця», що здійснює видання у період тимчасової окупації Кримського півострову, – тим самим здійснює інформаційну боротьбу за повернення Криму до складу України. Наше кримське видання – це гордість всієї країни, – це український прапор, який ми неодмінно повернемо до звільненого від окупантів Криму», – зазначив під час вручення нагороди Андрій ЩЕКУН.

«Виразною постаттю серед творців Української Державності є Симон Петлюра. Журналістика передувала і була складником його активної політичної діяльності. «ЛНВ», «Громадська думка», «Рада», «Слово», «Україна»… Ці та інші часописи стали трибуною для виголошення самостійницьких поглядів і устремлінь журналіста й державника.

Особливий період публікаторства одного з лідерів Українських визвольних змагань – 1912 – 1914 роки, коли Петлюра стає натхненником створення і співредактором «Украинской жизни» – журналу, «присвяченого українським справам у мові російській». Пояснюючи наміри видання Михайлові Грушевському, якого запрошував до співпраці, Петлюра зазначає, що часопис має стати не лише впливовим органом, з яким би рахувалися, а й «відігравав би роллю хмелю в черепах російських «просвещенных» голов».

Демократ, Симон Петлюра декларує наступальний характер публікацій, необхідність чіткої позиції видань і журналістів, оскільки «невизначеність» шкодить українській справі, затримує процес «громадянської диференціації», яка потрібна українцям. Він за чітку національну позицію, проти компромісів і евфемізмів, коли журналісти одягають свої думи у «гутаперчеву форму».

Наріжне місце в справі «освідомлення» мас Симон Петлюра надавав українській мові, яку називав «душею нашої душі».

І саме така позиція і така діяльність, в тім числі журналістська, підготувала, за висловом іншого відомого ідеолога державницької ідеї Юрія Липи, політичне дозрівання «розподілу Росії», а зрештою і здобуття Української Державності», – повідомляється в поширеному організаторами заходу інформаційному матеріалі «Журналістика і Державність».

Кожен лауреат відзнаки отримав наукові та пізнавальні книги про Симона Петлюру.

Організатори зазначили, що надалі нагородження лауреатів буде відбуватися щорічно до дня народження Симона Петлюри – 22 травня.

Олекса БЕСКИД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.