Росія не збирається брати до уваги запропонований Україною єдиний план миру на Донбасі.
Зустріч у “нормандському форматі” можлива. Але план, запропонований Україною, Росія торпедувала. Буквально наступного дня Пєсков заявив про те, що запропонований план є фактично порушенням Мінських домовленостей.
Є можливість зміни модальності переговорів, тобто пошуку не тільки покрокових шляхів виконання Мінських домовленостей, а й головне – зміни майданчика для переговорів. Зараз Кравчук заявив, що в разі невиконання Росією запропонованого плану Україна розгляне можливість виходу з Мінських домовленостей.
Необхідно визнати неможливість виконання Мінських домовленостей.
Це і є основним досягненням української сторони. Фактично зараз прозвучала більш-менш чітка позиція щодо Мінських домовленостей як мертвонароджених. Ми обговорюємо модальність виконання Мінських домовленостей, прекрасно розуміючи, що виконати їх неможливо. Переговори відбуваються заради переговорів. Що стосується Росії, вона чітко заявила ще на Валдайському форумі в особі президента Путіна, що не віддасть Україні контроль над проблемною ділянкою російсько-українського кордону. Все, фактично крапка. Далі обговорювати нічого.
Декілька слів щодо аргументів, з якими Україна може вийти з Мінських угод.
Відповідно до міжнародних домовленостей будь-який міжнародний договір, укладений під примусом, не є обов’язковим до виконання.По-перше, Мінські домовленості — не міжнародний договір, він не ратифікований українським парламентом. По-друге, Мінські домовленості були складені на момент проведення Дебальцевської операції, тобто безпосереднього військового втручання Росії. А це і є зовнішній примус.
Відповідно до ст.52 Віденської конвенції про право міжнародних договорів, будь-яка угода, укладена під примусом, із застосуванням сили або погроз, вважається нікчемною з моменту її підписання.
Верховна Рада не ратифікувала Мінські угоди. Цих угод немає в переліку нормативних актів міжнародних договорів нашої держави.
Нагадаю, Леонід Кравчук заявив, що Україна підготувала “План спільних кроків” для Тристоронньої контактної групи, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО, щоб створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.
В свою чергу міністр з реінтеграції Олексій Резніков заявив, що Мінські угоди щодо Донбасу можна змінити. Вони не мають характеру міжнародного договору і взагалі не обов’язкові до виконання, як помилково вважають деякі.
До цього секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна буде працювати з Мінськими угодами й далі, але виконувати їх у тому вигляді, в якому вони існують зараз, вона не буде. Це просто абсурдно.

Д. Снєгирьов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.