Товариство “Український Народний Дім в Чернівцях” глибоко сумує з приводу смерті Ореста Білака, найстаршого члена Народного Дому та єдиного учасника Буковинського Куреня, який до останнього часу з гордістю ніс людям правду про своїх бойових побратимів.
Він народився в селі Рівня на Вижниччині в 1925 році, маючи 16 років вступив до лав Буковинського Куреня і пройшов неймовірно важкий шлях через всю Україну, Білорусію, Францію та Німеччину, вже в складі французького Іноземного легіону, втративши від поранення ногу.
Він не був професійним істориком, але зробив для висвітлення історії Буковинського Куреня більше, аніж всі докупи чернівецькі історики.
Він був простим кравцем, але його єдиного з буковинських ветеранів війни президент Франції нагородив Орденом Почесного Легіону, найвищою відзнакою, заснованою ще Наполеоном Бонапартом.
Він не відправляв своїх дітей до Америки, як це роблять більшість патентованих патріотів в Україні, але виховав своїх народжених у Франції дітей справжніми українцями, так що всесвітньо відомий фотограф-митець Юрій Білак Youry Bilak невтомно працює для України, несучи в світ правду про життя українців і про нашу війну на Сході з московською ордою.
Український Народний Дім в Чернівцях завжди пам’ятатиме ту підтримку, яку отримував в Ореста Білака. І в 1989-му році, коли він направив до Чернівецької міської ради свою офіційну вимогу повернути нашому товариству приміщення Народного Дому. І в пізніші роки, коли Орест Білак передавав в Чернівці архівні матеріали, старі українські видання, промовляючи – свідчення української історії повинні зберігатися в Україні.
І завжди стоятиме в нас перед очима незламний Орест Білак, який в вересні 1995 року на своєму протезі невтомно піднімався сходами нашої міської і обласної ради, стукаючи у двері всіх владних кабінетів в Чернівцях та домагаючись відміни свавільного рішення федоруківського міськвиконкому, який заборонив відкриття пам’ятника Героям Буковинського Куреня в Чернівцях.
Разом з Орестом Білаком ми завжди перемагали! Ми видали історію Буковинського Куреня, ми спорудили і разом урочисто відкрили величний пам’ятник Героям Буковинського Куреня в Чернівцях 25 вересня 1995 року, ми майже щороку відбивали атаки ворогів України на пам’ять про українських патріотів Буковини, спростовуючи їхні брехливі вигадки.
Нам завжди буде бракуватиме лагідного погляду і тихого голосу Ореста Білака в телефонній слухавці, його щирих порад та його підтримки українським справам на Буковині.
Вчора ми залишилися самі, і змусимо без нього відстоювати українськість Чернівців і Буковини. Але пам’ять про Ореста Білака назавжди залишиться в нашому серці!
Герої не вмирають!

Володимир СТАРИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.