28 вересня ц.р. у Києві представники кримського українства оголосили про відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму, яка працювала у 1918-1920 рр., і оприлюднили два програмних документи відновленої інституції – Заяву і Декларацію.
ЗАЯВА
представників української громади Криму
щодо відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму

Ми, представники другої за розмірами етнічної спільноти Криму – української громади, констатуємо, що держава-окупант перетворила кримських українців на найбільш дискриміновану національну меншину. Одночасно Росія намагається цинічно маніпулювати «українським фактором» для спроб виправдати свою злочинну антиукраїнську політику та створює умови для поступової асиміляції етнічних українців на тимчасово окупованій території.
Окупаційна російська влада незаконно знищила в Автономної Республіки Крим і м. Севастополі українські громадські та політичні організації, заклади освіти та культури, переслідує активістів нашої громади, здійснює позасудові розправи та незаконно позбавляє їх свободи, а іноді й життя. Держава-окупант зруйнувала в Криму систему україномовної, українознавчої та української державної освіти загалом, відрізала кримчан від українського інформаційного та освітнього просторів, розгорнула і систематично веде масштабну українофобську інформаційну кампанію, дискримінує конфесії, більшість парафіян яких є українцями, зокрема, прагне ліквідувати найбільш авторитетну серед кримських українців Кримську єпархію ПЦУ, протиправно змінює склад кримського населення через заселення окупованої території України російськими колонізаторами, намагається ліквідувати українську громадянську та етнічну ідентичності у кримчан.
Чимало славних визначальних подій в історії України-Руси пов’язані із Кримською землею: хрещення та одруження з візантійською царівною київського князя Володимира Великого у Х ст., перший міжнародний союз козаків із Кримським ханством у 1620-ті рр., союзи Богдна Хмельницького та Іслам Герая у 1648 р., Івана Виговського та Мехмед Герая у 1659 р., звитяги козацького війська. В Криму жили, працювали та творили у ХІХ і на поч. ХХ ст. видатні українці Степан Руданський, Леся Українка, Олександр Кониський, Юрій Коцюбинський, Оксана Петрусенко, Левко Мацієвич.
Одним з переломних моментів в історії української громади Криму став період війн і революцій 1917–1920 рр. Саме тоді була утворена Крайова Українська Рада в Криму, яка об’єднала у 1918–1920 рр. українські організації всього регіону. Це був знаменний період в історії громади, коли наші попередники самоорганізувалися для захисту українських інтересів.
Після встановлення більшовицького режиму в Криму діяльність органів самоорганізації українців була унеможливлена. Нові заходи із об’єднання всіх кримських українців відбулися вже у незалежній Україні, коли у 1990-х рр. відбувалися велелюдні Конгреси українців Криму і Севастополя. Втім наявність Української держави створила ілюзію непотрібності загальнокримської організації українців і зіграла злий жарт з українцями регіону – на момент окупації Криму Росією в них не було єдиної організації, яка могла захистити їх від дискримінації.
Вагомою була участь українців Криму в створенні та діяльності громадського руху “Євромайдан-Крим” у 2013 році. У період збройної військової агресії 2014 року з боку Російської Федерації українці Криму організували інформаційний та громадський спротив окупації півострову, ризикуючи власним життям. Щоденно, з 26 лютого 2014 року біля пам`ятника Тараса Шевченка у Сімферополі українці Криму здійснювали акції спротиву, мобілізуючи активну частину кримчан на захист територіальної цілісності України. Аналогічні акції відбувалися у Севастополі.
Завжди, в найскладніший період історії нашої країни, українці в Криму самоорганізовувалися і здійснювали громадську-політичну діяльність, направлену на утвердження та розбудову української нації, української ідентичності. З початком збройної агресії Росії проти України українці з Криму, що вимушено стали переселенцями та депортовані з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, продовжують консолідовану боротьбу за Український Крим. В громадсько-політичному просторі, в органах державної влади України, в лавах Збройних Сил України – словом і ділом ми виборюємо майбутнє нашої Держави.
Констатуємо і той факт, що після початку тимчасової окупації Криму центральні державні органи влади не здійснюють належних рішень з питань деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, не забезпечують вирішення проблем українців Криму, що суперечить вимогам статей 3 та 11 Конституції України.
За цих обставин ми оголошуємо про відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму, яка має об’єднати представників українців АР Крим і м. Севастополя для:
· захисту прав, свобод та інтересів українців Криму;
· зміцнення їх національної ідентичності;
· розвитку державної мови, української культури, українського інформаційного простору на терені Кримського півострова;
· зміцнення та утвердження державності України;
· сприяння відновленню територіальної цілісності України;
· лобіювання в органах влади України та іноземних держав, міжнародних організаціях заходів із відновлення дії міжнародного права в Криму.
Ми, українці Криму:
висловлюємо повагу до всіх етнічних громад та корінних народів Криму;
заявляємо про солідарність із всіма кримчанами-громадянами України різних політичних поглядів, етнічної належності та віросповідання, представниками Меджлісу кримськотатарського народу, які є патріотами нашої країни, борються за територіальну цілісність нашої держави, захищають суверенітет і незалежність України;
консолідуємо зусилля з усіма суспільно-політичними силами, які виступають за захист суверенітету держави України у міжнародно визнаних кордонах, демократію та верховенство права.
З метою відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму оголошуємо про скликання Конгресу (зборів) українців Криму, в якому братимуть участь представники українських громад, організацій, що наразі вимушено здійснюють свою громадсько-політичну діяльність на материковій частині країни, а також кримчани, які проживають на тимчасово окупованій території Кримського півострова та внутрішньо переміщені особи з Криму.
Захист прав та інтересів української громади Криму має стати одним з пріоритетів державної політики України, а кримські українці – надійними захисниками конституційного ладу держави та одними із гарантів стабільності в Криму!
Закликаємо всіх небайдужих земляків взяти участь у діяльності Крайової Ради Українців Криму!
Крим – це Україна!

Декларація
про відновлення діяльності Крайової ради українців Криму та скликання ІІІ Конгресу українців Криму
Ми, українці Криму, у зв’язку зі злочином збройної агресії, що чинить Російська Федерація проти України, підкреслюючи, що Кримський півострів є невід’ємною частиною суверенної України, який тимчасово окупований Російською Федерацію, засуджуючи політику Російської Федерації, що направлена на знищення української ідентичності в Криму, наголошуючи на численних фактах дискримінації української громади, порушення прав вірян Кримської Єпархії Православної Церкви України (УПЦ), протиправного переміщення, видворення, депортації та інших грубих порушень норм міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини, що вчинені та продовжують вчинятися Російською Федерацією проти українців Криму, беручи до уваги знищення української освіти та культури, лінгвоцид української мови в Криму та загрозу асиміляції української етнічної громади Криму, усвідомлюючи необхідність підтримки українців Криму в боротьбі за свої права та свободи на окупованому півострові, усвідомлюючи необхідність формування політичного дискурсу щодо сучасного та майбутнього українців Криму, продовжуючи традиції національної самоорганізації українців Криму,відновлюючи процес національної самоорганізації українців Криму, розпочатий 1918 року Першим конгресом українських організацій Криму та продовжений 1992 року Всекримським конгресом українців, з метою якнайшвидшого звільнення Криму від окупації, задля забезпечення та реалізації прав українців Криму, їх охорони та захисту,розуміючи свою відповідальність перед громадянами України, що продовжують проживати в умовах окупації Криму та перед нашими нащадками, проголошуємо відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму.

З метою формування наступного складу Крайової Ради Українців Криму скликаємо ІІІ Конгрес Українців Криму.

З метою належної організації підготовки та проведення ІІІ Конгресу Українців Криму утворюємо Комітет з підготовки та проведення ІІІ Конгресу Українців Криму.

Петро Вольвач, Кримська філія Наукового товариства імені Шевченка

Андрій Іванець, ГО “Таврійська гуманітарна платформа”

Сергій Мокренюк, ГО “Євромайдан-Крим”

Сергій Ковальський, ГО “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”

Андрій Щекун, член Проводу ОУН, редакція газети “Кримська світлиця”

Артем Хмеловський, ГО “Українська громада Криму”

Володимир Ляшенко, ГО “Союз вимушених переселенців”

Марія Суляліна, ГО “Центр громадянської просвіти “Альменда”

Світлана Кузіна, ГО “Кримська громада”

Павло Лакійчук, ГО “Центр глобалістики “Стратегія XXI”

Анатолій Ковальський, член Національної спілки фотохудожників України, член Королівського фотографічного товариства Великобританії

Олена Халімон, письменниця, співаторка книг про тимчасову окупацію Криму “Люди “сірої зони” та “Анатомія російської анексії Криму”.

Представники кримчан-ветеранів російсько-української війни:

Віктор Мержвинський

Артем Артюхов, радник представника Ради Ветеранів від Криму Ради Ветеранів України при Міністерстві у справах Ветеранів України

Сергій Вікарчук, Представник Ради Ветеранів від Криму Ради Ветеранів України при Міністерстві у справах Ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.