Цієї осені минає два роки від часу трагічної загибелі молодого юриста та політолога, відомого громадського активіста, велекого друга ОУН Олексія Курінного. Навесні небайдужа громадськість з усієї України провела благодійний збір коштів для виготовлення меморіальної дошки у пам’ять про Олексія.

У суботу, 7 вересня, о 10:00 ми проведемо урочисту церемонію відкриття та освячення дошки на фасаді гімназії “Києво-Могилянський колегіум”, а також вшануємо Олексія і його побратимів.

Олексій Курінний — юрист, політолог, експерт з розвитку української мови, громадський діяч. Народився 22 травня 1986 року в м. Бахмут (Артемівськ) Донецької області в сім’ї київських інженерів. Дитячі роки Олексій провів на Донеччині, де на той час жили його дідусь і бабуся по материній лінії, а також на Черкащині — колисці українського козацтва, де проживали дідусь і бабуся по батьковій лінії.

У 1993-1996 роках навчався в середній загальноосвітній школі № 240 м. Києва, з 1996 року — у гімназії “Києво-Могилянський колегіум”, яку закінчив 2003 року з відзнакою. Того ж року вступив на факультет правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА). У 2009 році отримав диплом магістра права з відзнакою. Працював старшим викладачем кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук НаУКМА.
У 2010-2016 роках він брав участь у більш ніж 50 наукових конференціях в Україні й за кордоном з питань захисту прав національних меншин і корінних народів, офіційного застосування мов, адміністративного й інформаційного права, юридичної регламентації стосовно національної пам’яті. Виступав з доповідями у Любліні (Польща, вересень 2010 року), Свиднику (Словаччина, червень 2011 року), Белфасті (Північна Ірландія, 2013 року), Гіссені (ФРН, липень 2011 року); співпрацював з Інститутом історії України НАН України, Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського, Національним науково-дослідним інститутом україно-знавства МОН України, Українським науковим інститутом Гарвардського університету (США).
Із серпня 2008 року працював експертом в аналітичному центрі недержавної неприбуткової організації “Центр політико-правових реформ”. Досліджував проблеми адміністративного права, зокрема реформування системи центральних органів виконавчої влади та державної служби, а також проблеми боротьби з корупцією у сфері адміністративних послуг.
Він є автором і співавтором більше ніж 50 наукових публікацій та аналітичних статей з права (теорія та філософія права, конституційне, адміністративне, міжнародне публічне право), історії, соціолінгвістики. Був співрозробником низки законопроектів України, зокрема “Про державну службу”, “Про адміністративний збір”, “Про права корінних народів України”, “Про правонаступництво України від українських державних утворень”, “Про державну мову“ (№ 5670), а також поправок до законопроекту “Про внесення змін до деяких законів щодо захисту інформаційного телерадіопростору України” (від 05.02.2015 року).
У 2009-2011 роках зважаючи на смертельну небезпеку для України від можливого приходу до влади українофобських сил, активно закликав націонал-патріотичні сили до єдності. Активно займався громадсько-політичною діяльністю, брав участь у прямоефірних передачах на Українському радіо і телебаченні, де виголошував радикальні ініціативи щодо захисту української мови, національної пам’яті, декомунізації.
Олексієві Курінному належать вагомі здобутки з утвердження державного статусу української мови. Вивчення мовної ситуації в Україні, а також утвердження державного статусу української мови були провідними ідеями в житті науковця. Олексій Курінний був заступником голови Координаційної ради з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства “Меморіал” ім. В. Стуса, заступником голови Київського міського об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Тараса Шевченка (2013-2017 роки), членом Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України, міжвідомчої групи з питань реалізації Концепції розвитку української мови, культури й виховання історичної пам’яті у жителів Києва та експертом громадської ініціативи “Реанімаційний Пакет Реформ”. Брав активну участь у процесі перейменувань Київської топоніміки. Автор численних публікацій, що обгрунтували необхідність перейменування столичних вулиць з комуністичними назвами.
Великий вплив на Олексія Курінного справили події всенародної акції 2001 року “Україна без Кучми”. Займаючи активну громадянську позицію, він почав писати гостросоціальну лірику. Був активним учасником Помаранчевої революції.
Завжди делікатний, повний ідей, цілеспрямований, інтелектуальний. Його основним гаслом життя було: “Усе, що роблю, я роблю для України”.
Трагічна автокатастрофа, яка сталася 6 вересня 2017 року біля села Масевичі Рівненської області (Олексій разом з однодумцями повертався з наукової конференції з Польщі), назавжди перервала творчий та науковий злет Олексія Курінного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.