24 лютого 2019 року в Бродівському районі Львівщини біля пам’ятника на місці, де колись було село Гута Пеняцька, відбулися  поминальні заходи, організовані місцевою римо-католицькою громадою. І вже вкотре на цьому місці з вуст високих посадовців Республіки Польща лунали антиукраїнські висловлювання.

Зокрема, державний секретар Канцелярії президента РП Адам Квятковський зачитав листа від президента Польщі Анджея Дуди, в якому зазначено, що «беззбройних поляків вбивали члени дивізії «Галичина» та УПА, які орудували на Волині, Поділлі та львівських землях». Наголошувалось, що «українські націоналісти перетворили у попіл польські села, костели та вбили тисячі поляків через те, що їхньою єдиною провиною була польська мова і вірність традиціям та Вітчизні», мовляв, людей було знищено «тільки через те, що вони були поляками».

У поминальних заходах біля польського меморіалу взяли участь українські посадовці на чолі з головою ЛОДА. Водночас, польська офіційна делегація проігнорувала вшанування біля пам’ятника українцям-жертвам окупаційних режимів, який розташовано поруч.

Ми заявляємо, що звинувачення, які вже не вперше лунають від найвищих посадовців РП на адресу українського народу, є безпідставними та нічим не обґрунтованими. Вони принижують честь і гідність українців, розпалюють міжнаціональну ворожнечу, формують негативний імідж України перед світовою спільнотою.

Вважаємо, що такі заяви продовжують лунати на території нашої держави, оскільки немає належної реакції від української влади.

Хочемо наголосити  що історичні факти заперечують польську українофобську версію подій у Гуті Пеняцькій, яка є виплодом радянсько-польської пропаганди. Питання кількості мирних жертв ‒ поляків та українців, які проживали у Гуті Пеняцькій, є невивченим. На місці встановленого пам’ятника немає захоронень.

У зв’язку з цим вимагаємо:

–       скерувати ноту протесту польському уряду у зв’язку з українофобськими висловлюваннями 24 лютого 2019 року в Гуті Пеняцькій;

–       визнати персонами нон ґрата посадовців, які брали участь у зазначених заходах, зокрема державного секретаря Канцелярії президента РП Адама Квятковського;

–       з метою встановлення історичних фактів (зокрема кількості жертв) провести розкопки та дослідження за участі українських та польських фахівців;

–       профінансувати роботи щодо встановлення на місці колишнього села Гута Пеняцька Меморіалу мирним українцям, які загинули в часи Другої світової війни, та облаштувати територію навколо нього;

–       на урядовому рівні вимагати від влади РП відновлення знищених українських пам’ятників на території Польщі.

Підписали:

Львівська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода»

Львівська обласна організація «Правий сектор»

Львівська обласна організація КУН

Львівська ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.