У приміщенні Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові було презентовано виставку, присвячену життю та творчості О.Ольжича Львів’яни та гості міста мали нагоду безкоштовно ознайомитися з нею.

На десятках інформаційних плакатів висвітлено головні віхи долі О.Ольжича, політика – члена ОУН, очільника Культурної референтури ПУН, Голови ПУН на українських землях, Голови ПУН ОУН після ув’язнення полковника Андрія Мельника в німецькому концтаборі. Особливу увагу привернули світлини, пов’язані з діяльністю друга Олега у Львові, куди він перебрався внаслідок масових арештів та переслідувань, які здійснювали німецькі окупанти на Великій Україні супроти українських націоналістів. Важливе місце в експозиції зайняла історія участі Ольжича в боротьбі за становлення незалежної Карпатської України 1939 року – це набуло ще більшої актуальності сьогодні, коли проти Української держави намагаються відкрити «другий фронт», зокрема зусиллями угорської влади, яку заохочує Кремль.

На полотнищах яскраво виокремлено цитати з поезій Олега Ольжича. У них, дарма, що написаних десятки років тому, він звертається й до нас, сучасників: «О, Націє, дужа і вічна, як Бог…»; «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині»; «Розкрийте зіниці, розкрийте серця! Черпайте кришталеве повітря!»…

Черпаймо з творчості та життєпису Поета силу заради продовження боротьби, яку ми, українські націоналісти, зобов’язані увінчати нашою перемогою.

Назар Данчишин  

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.