Навіть рясний ранковий дощик не завадив численним івано-франківцям і гостям міста, які 14 червня згуртувались біля пам’ятника славетному синові України, талановитому полководцю, автору історичної переможної битви Армії УНР над московськими окупантами під Мотовилівкою, організатору і очільнику УВО, а в 1929 році – творцеві  єдиної і об’єднаної  ОУН, славної памяті полковнику Євгенові Коновальцю, щоб  урочисто відзначити  125-річницю  від Дня його Народження. Після Богослужіння представники міської та обласної влади поклали квіти до пам’ятника лицареві Українського Духу.

На урочистому віче біля пам’ятника виступили : секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук, котра, зокрема, повідомила, що голова міста Руслан Марцінків знаходиться у зоні бойових дій АТО, куди відвіз гуманітарну  волонтерську допомогу українським бійцям; Володимир Федорак, начальник управління культури і мистецтв ОДА, котрий наголосив, що дуже важливо знати і шанувати своїх героїв, тому в обласному центрі проштампували спеціальний ювілейний конверт  (понад 400 000), випущений Укрпоштою, що засвідчило реальну турботу держави за вшанування не тільки Євгена Коновальця, але й інших герої. Перша урочистість біля пам’ятника завершилась піснею у виконанні хору ветеранів ОУН і репресованих «Золота заграва» про трагічну і підступну смерть Коновальця.

Продовжилось дійство в Центрі патріотичного виховання української молоді ім. Степана Бандери , де в урочистій обстановці було відкрито кімнату-музей Є.Коновальцю, до речі, другий в Україні – перший діє на Львівщині, в ріднім селі Коновальця Зашкові. Про готовність цього музею доповідав на ХХІ-ому Великому Зборі Українських Націоналістів голова Івано-Франківської обласної ОУН  Микола Сулятицький, адже більшість матеріалів для експозиції були надані Проводом ОУН, зокрема Фундацією ім. Олега Ольжича. Важливою подією і особливістю цьогорічного ювілею Коновальця, – наголосив у своєму виступі на відкритті Музею Коновальця директор Івано-Франківського обласного Музею Визвольної боротьби ім. Ст. Бандери Ярослав Коретчук, – є прийняття Верховною Радою України постанови про відзначення на державному рівні 125-річчя від Дня Народження Є.Коновальця. В цій постанові йдеться, зокрема, про перенесення праху Коновальця з Роттердаму на Україну, адже десятиліттями говоримо про створення Пантеону Слави і повернення останків наших провідників, в тому числі Степана Бандери, Андрія Мельника, Симона Петлюри та десятків інших національних героїв, які завершили земний путь на різних континентах і в різних куточках світу. На думку Я.Коретчука про Є.Коновальця в Україні і світі знають значно менше ніж про Ст. Бандеру, хоча вага і роль Коновальця на багато  більша ніж С.Бандери і А.Мельника разом узятих. Адже саме він, Коновалець, зумів об’єднати розрізнені організації українських націоналістів в одну єдину і монолітну ОУН, яка при створенні налічувала 100 членів, а вже в 1941 році, коли його вже не було і, не зважаючи на десятиліття репресій і постійні переслідування, тільки в Західній Україні ОУН нараховувала понад 20 000  вишколених і загартованих націоналістів. Тобто Євген Коновалець заклав підвалини національно-визвольної боротьби українців за свою державність в 40 -50-их роках, яка засвідчила всьому світові, що Україна жива і бореться за своє визволення. Цілком очевидно, що якби не було цього етапу боротьби, то Україна проголосувала б на референдумі 1991 року за залишення в складі совітського союзу.

Оскільки до відкриття кімнати-музею Є.Коновальця причетна і івано-Франківська міська рада, то у своєму виступі заступник голови міста Івано-Франківська Олександр  Левицький  наголосив, що , не зважаючи на обтяжливі обставини – російсько-українську війну, ми зобов’язані вшановувати пам’ять тих, хто дав Україні шанс залишитись українською, і дуже важливо, що за прикладом Коновальця були і зараз є такі українці, які готові покласти своє життя за наші мирні дні, за європейський вибір України.    У своєму виступі М.Сулятицький прочитав поздоровлення, які надійшли на адресу кімнати-музею Коновальця, зокрема від Фундації ім.О.Ольжича і від нардепа Ю.Тимошенка, а також вручив активістам створення музею похвальні грамоти від Івано-Франківського обласного оргкомітету .  Серед нагороджених – Голова ОУН Б.Червак, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор Івано-Франківського Центру патріотичного виховання української молоді Галина Савченко та інші. Свій виступ на урочистості письменник і науковець Микола Зеновій Симчич присвятив аналізу заслуг Є.Коновальця.

Важливим витвором Коновальця, на думку М.З.С., є його принцип – служити не особам, а Україні, боротися не за кар’єри, посади чи корупційні  схеми, а за Ідею, за свободу і державність української нації. Щодо реалій і перспектив об’єднання ОУН, то М.З.С. нагадав слова Д.Донцова з його книжки «Хрестом і мечем»: «…дійсне об’єднання народу можуть перевести лиш ті, які ґрунтовно унешкідливлять «рідних» дурисвітів і перекинчиків». Як полюбляють мовити ведучі телепрограм «Свобода слова», об’єднав аудиторію і вірш М.З.С «Оберіг», присвячений Є.Коновальцю, який автор прочитав не лише на відкритті кімнати-музею, але й під час другого віча біля пам’ятника Є.Коновальцю, яке організували під вечір учасники об’єднаної колони всіх, наявних у місті націоналістичних, переважно молодіжних організацій, які з прапорами і гучними гаслами пройшли вулицями міста і провели змістовне віче на честь 125-річчя Є.Коновальця. Ідеї і чин Коновальця працюють так, наче б настав зоряний час Коновальця.

Микола СИМЧИЧ,

м. Івано_Франківськ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.