Прем’єр-міністрові України
В. Ґройсману
Главі Адміністрації Президента України
Б. Ложкіну

Шановні панове!

12 серпня 2015 р. Президент України П. Порошенко підписав Указ № 471/2015 «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру», яким зокрема, передбачено «Утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру, визначивши співголовами Організаційного комітету Прем’єр-міністра України і Главу Адміністрації Президента України».
На виконання Указу 30 грудня 2015 р. Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження № 1410-р «Про затвердження плану заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру», у якому п. 9 визначено «проведення реставрації пам’ятки національного значення “Пам’ятник радянським громадянам та військовополоненим солдатам і офіцерам Радянської армії, розстріляним німецькими фашистами у Бабиному Яру”, пам’ятних знаків “Менора” і “Хрест у пам’ять про розстріляних німецько-фашистськими окупантами української поетеси О.Теліги та членів Організації українських націоналістів”, інших пам’ятників і пам’ятних знаків, що розміщуються на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, а також фінансування відповідних робіт».
У Додатку до протоколу засідання Оргкомітету з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру від 3 березня 2016 р. зазначено, що на «реставрацію Хреста у пам’ять про розстріляних у Бабиному Яру українську поетесу О. Телігу та членів ОУН» передбачено виділити 80 тис. грн.
Цілковито підтримуючи цю справу, звертаємо вашу увагу на те, що указом Президента України N 416/2006 від 22 травня 2006 р. “Про відзначення 100-річчя від дня народження Олени Теліги” передбачалося «спорудження протягом 2006–2008 років на території Меморіального комплексу «Бабин Яр»у м. Києві пам’ятника Олені Телізі та її соратникам». Тоді Міністерство культури та туризму провело конкурс на кращий ескізний проект і 2007 р. затвердило проєкт авторського колективу у складі: скульпторів Олександри Рубан, Віктора Липовки та архітектора Івана Єршова.
У бюджеті Київської міської адміністрації на 2008 р. було передбачено 900 тис. грн на скульптурну групу, але її так і не встановили.
2009 р. було повідомлено про те, що пам’ятник видатній українській поетці Олені Телізі на території Меморіального комплексу «Бабин Яр» буде встановлено протягом 2009–2010 рр. Відповідне розпорядження підписав тодішній київський міський голова Л. Черновецький. Пам’ятник планували встановити за кошти меценатів комунальним підприємством «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт». Але жодних робіт так і не було проведено.
28 березня 2013 р. КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» КМДА уклала угоду на придбання моделі скульптурної композиції «Пам’ятник О. Телізі та її соратникам» вартістю 1,8 млн грн. Скульптуру мали придбати в Олександри Рубан, про що писали “Наші гроші” з посиланням на «Вісник державних закупівель». Скульптурну композицію мали відлити з бронзи і встановити на території меморіяльного комплексу “Бабин Яр”. Але цього не сталося.
Звертаємося до Вас із проханням ужити потрібних дієвих заходів, щоб, урешті-решт, усі ухвалення рішення було виконано, а в Бабиному Яру постав пам’ятник Олені Телізі.
Спорудження пам’ятника О. Телізі стане актом відновлення історичної та національної справедливости стосовно постати, яка стала одним із символів незалежної і соборної Української держави.

Схвалено делегатами ХХІ Великого Збору Українських Націоналістів
21 травня 2016р.

Голова Секретаріату ОУН Володимир Чмир

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.