На річницю від Дня народження Великого Кобзаря у Харкові засновано комітет з вшанування сторіччя віднови української державности

09 березня 2016 року з нагоди 202-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка біля монумента Великому Кобзареві у Харкові відбувся спільний молебень, який відправили священники Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ та Харківського екзархату УГКЦ. Після панахиди з благословення Архиєпископа Харківського і Полтавського УАПЦ Ігоря (Ісіченка) свободівці разом з иншими громадськими організаціями утворили громадсько-політичний комітет з належного вшанування сторічного ювілею віднови української державности 1917-1922 років.

Після панахиди за Тарасом Шевченком до присутніх звернувся Владика Ігор (Ісіченко), який наголосив, що велична постать Великого Кобзаря і зараз просвітлює і надихає українську націю. Архиєпископ Ігор закликав обстоювати особисту свободу та свободу своєї держави, боронити власну гідність: «Пам’ять праведника тим і дорога для нас, що вона постійно дає нам наснагу. Дає відчуття перспективи вічности, перед якою дрібнішають всі наші земні проблеми. Звертаючись до пам’яти Тараса Шевченка, ми вчимося в нього бути незламними, боронити свою країну, свої права, боронити гідність людини. Для мене найціннішими здаються слова «ми просто йшли, у нас нема зерна неправди за собою». Ми живемо у суворий час і той суд, який сьогодні відбувається у російському Донецьку над Надією Савченко – свідчення цієї суворости. Випросити милосердя у несправедливих суддів, стоячи перед ними на колінах – неможливо. «Боріться – поборете, Вам Бог помагає» – саме ці слова вказують на шлях перемоги над ворогами», – підкреслив Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко).

У заході взяв участь голова Харківської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Швайка. «На цьому місці часто лунають слова, звернуті в минуле. На цьому місці часто вшановують тих, хто віддав своє життя вже в найсучаснішій історії України. Герої дивляться на нас з кращого світу та спонукають діяти в інтересах майбутнього, рухатися вперед з пам’яттю про минуле. Ми мусимо прямувати до нашого українського майбутнього, нашої української України, нашого українського Харкова. Того «п’ятого Харкова», про який мріяв і писав свого часу професор Шевельов. Коли ми готувалися до цього дня, Владика Ігор нагадав мені, що ми стоїмо напередодні важливої низки дат. Вже наступного року Україна має вшанувати сторіччя з відновлення нашої незалежности. Йдеться про відновлення української державности у 1917-1921 роках. Наша держава почалася не в 1991 році. Україна і українці є нащадками княжої доби Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, козацької держави гетьманської доби. Ми є тією державою, що була відновлена в 1917 році. Це є та держава, яка за Актом Злуки між Українською Народною Республікою і Західно-Українською Народною Республікою постала в 1918 році. Це є та держава, яка була відновлена Актом у Львові 30 червня 1941 року. Ця тяглість чітко нам каже: «Українській державі не 25 років – нам понад 1000 років. Тому сьогодні ми проголошуємо про створення громадсько-політичного комітету «Для вшанування сторіччя віднови української державности та початку збройного опору більшовицькій окупації Слобідської України». Саме в 1916-17 роках почалася нова хвиля української державности і наша задачі нині – належно вшанувати ці визначні дати», – наголосив Ігор Швайка.

Зазначимо, що заяву про створення комітету підписали: голова Харківської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Швайка, голова крайового осередку Організації Українських Націоналістів Олександр Ґава, очільник Харківського осередку ВО «Легіон Свободи» Олексій Миргородський, голова Харківського осередку Всеукраїнського об’єднання українок «Яворина» Марія Шапошнікова та керманич Харківського «Соколу» Вадим Поздняков.

Олександр Ґава,

провідник Харківської обласної організації ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.