21 лютого 2016 року о 12.00 год. Біля Пам’ятного Хреста у Бабиному Яру (м. Дорогожицька) Київська міська організація ОУН, Жіноче товариство імені Ольги Басараб і Олени Теліги вшанують пам’ять розстріляних у Києві гестапівцями членів ОУН.

У заході візьмуть участь Голова ОУН Богдан Червак, члени Проводу Організації Українських Націоналістів, члени Київської міської організації ОУН, членкині Жіночого товариства імені Ольги Басараб і Олени Теліги.

Запрошуємо засоби масової інформації взяти участь у заході.

22 лютого Олену Телігу разом з чоловіком Михайлом та  інших націоналістів було розстріляно в Бабиному Яру. В камері, де вона перебувала перед розстрілом, знайшли напис, зроблений її рукою: “Тут сиділа і звідти йде на розстріл Олена Теліга”. Зверху було викарбувано стилізований під меч тризуб. Кажуть, що один з катів після смерті О.Теліги казав, що не бачив мужчини, щоб так героїчно вмирав, як ця гарна жінка.

Загалом втрати ОУН у Другій світовій війні були величезними. Загинуло п’ятеро з дев’яти членів ПУН, серед яких незабутній Олег Кандиба-Ольжич, по-звірячому закатований фашистами у концтаборі “Заксенгаузен”, 197 членів керівного активу ОУН.

Ось деякі з них: Іван Рогач, Іван Рошко-Ірлявський, Орест Оршан-Чемеринський, Дарія Гузар-Чемеринська, Микола Кузьмик, Богдан Сірецький, Петро Олійник, Володимир Баранецький, Дмитро Звізда, Зенон Домазар, Степан Чайка, проф. Гупало, Іван Кошик, Євгенія і Тетяна Суховерські та ін.

В цілому близько п’яти тисяч членів ОУН впали жертвами гітлерівського терору у боротьбі за визволення України.

Провідник Київської міської організації ОУН  Леонід Осипчук.

Контактний телефон: 067-193-62-34.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.