Панахидою та віче-реквієм на Янівському кладовищі вшанували у Львові відому громадську та політичну діячку, учасницю Української військової організації (УВО) Ольгу Басараб. Організатором пропам’ятних заходів виступила Львівська обласна організація «Товариство українок ім. Ольги Басараб» за сприяння Львівської обласної державної адміністрації.

Відтак 12 лютого біля могили полум’яної української патріотки зібралися члени жіночих, ветеранських і молодіжних, громадських організацій, представники обласної влади, депутати та учні львівських шкіл, небайдужа громадськість.

Запаливши лампадки та поклавши квіти на могилу відомої галицької діячки, учасники віче-реквієма нагадали присутнім про життя і героїчний чин Ольги Басараб. Як вірно зауважили в. о. директора департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації Марія Вагіла і голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради Юрій Візняк, подвиг Ольги Басараб став тим стягом, що консолідував і радикалізував український національно-визвольний рух у міжвоєнний період. Дослідниця життєвого шляху, кандидат історичних наук Ольга Бежук наголосила на тому, що приклад цієї українки надихає й сьогодні жіноцтво на нелегкі військові ролі волонтерок, санітарок, засновниць благодійних фондів та організацій. Заступник голови львівського відділу Союзу українок Зеновія Лисак розповіла присутнім про родину нескореної патріотки, заснування та нелегке створення першого в Україні музею Ольги Басараб, що діє при Львівській середній загальноосвітній школі № 49.

На завершення віча-реквієму його щорічна ініціаторка, голова Львівської обласної організації «Товариство українок ім. Ольги Басараб» Ярослава Ваврисевич підкреслила, що могила галицької зв’язкової є, і завше буде місцем паломництва українських патріотів, усіх кому небайдужа доля нашої держави, її незалежний і величний поступ.

Голова Секретаріату

Львівської обласної організації «Товариство українок ім. Ольги Басараб», к.і.н.

Бежук Ольга

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.