В Житомирській області, відповідно до пропозицій Житомирської облдержадміністрації, Комісією з питань функціонування та подальшого впровадження української мови як державної було розроблено і запропоновано проект Концепції розвитку української мови як державної в Житомирській області. Після аналізу проекту Концепції працівники юридичного відділу ЖОДА прийшли до висновку про неможливість її впровадження, оскільки положення Концепції суперечать чинному Закону України «Про засади державної мовної політики», прийнятому в 2012 році за ініціативою та проектом С.Ківалова і В.Колесніченка.

Подальший розвиток подій в Україні показав, що Закон «Про засади державної мовної політики» став подразником та провокатором мовного сепаратизму в країні. Обласні й міські ради східних і південних областей на його основі прийняли рішення про запровадження російської мови як офіційної на своїх територіях. Ці території стали об’єктом територіальних зазіхань Росії під час інформаційної та військової агресії навесні 2014 року. Зрештою, вищевказаний Закон змістом багатьох статей суперечить статті 10 Конституції України та рішенню Конституційного Суду України від 1999 року, перешкоджає українцям реалізовувати своє конституційне право в частині використання, поширення, пропагування державної української мови.

Вважаємо першочерговими державними завданнями в частині культурно-мовного будівництва такі:

а) прийняти Державну програму з відродження й упровадження української мови в усі сфери державного і суспільного життя або ж відновити дію Указу Президента України № 161/2010 «Про Концепцію державної мовної політики»;

б) припинити дію руйнівного для української держави Закону «Про засади державної мовної політики» Колесніченка-Ківалова;

в) в Уряді створити спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань регулювання державної мовної політики.

Звернення прийнято на третій сесії обласної ради VII скликання 26 січня 2016 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.