В Українському кризовому медіа-центрі, який знаходиться в Українському домі, дослідники історії Донецькій області Олександр Добровольський (Слов’янськ) і Вадим Джувага (Маріуполь) прочитали лекцію «Український рух на Донеччині 1917-1958». На лекції були присутні Голова ОУН Богдан Червак, уродженець Донецька, викладач КНУ ім. Тараса Шевченка учасник АТО Олександр Надтока (у недавньому минулому боєць одного з підрозділів, що базувалися в Маріуполі), громадські активісти Валентина Охлопкова (один з авторів виставки про Маріуполі «Місто, яке обороняється» в музеї «Київська фортеця») і Леонід Марущак, нещодавно провів в Маріуполі воркшоп «ДЕ», а також історики та студенти з Києва та іноземні гості.

Добровольський свого часу працював в донецьких архівах, йому вдалося зібрати колосальний матеріал з історії Донеччини. Як він повідомив, більшість матеріалів архівів вже вивезені до Росії, проте більшість документів з україніки держархіву Донецької області вдалося винести і зберегти. Так само і документи з архіву УСБУ в Донецькій області. Зараз збережена ентузіастами частина архівів залишається найбільшою в області, бо архіви силових відомств і держустанов Донецька спалені або вивезені.

Олександр повідомив, що українськість Донеччини відчувалась завжди. Практично це виявилось у виборах до Установчих Зборів, де українські партії зайняли по Донеччині 2-3 місце. На місцевих виборах 1917 р. в Маріуполі представники українських партій (список №7) в міську думу взяли друге місце. У 1917-1918 рр. у містах Донеччини Бахмуті, Слов’янську, Маріуполі (тоді тільки 4 міста Донеччини мали цей статус, Юзівка (Донецьк) отримала статус міста тільки 1917 р.) виходили газети української мовою. Осередки «Просвіти» діяли на теренах Донеччини аж до 1923 р., а повстанський рух за незалежну Україну більшовикам вдалося зламати лише 1924 р.

Під час Другої світової війни завдяки місцевим активістам похідним групам обох ОУН вдалося встановити у містах Донеччини бургомістрів і начальників поліції з числа ОУН. Масово виходили українські газети, навіть в тих містах, які зараз їх не мають.  Наклад «Маріупольської газети», яку очолював колишній генеральний секретар (міністр) продовольства в першому уряді УНР Микола Стасюк, досягав до 30 тис примірників (на 225 тис. населення).

Число підпільників ОУН, репресованих НКВД в Маріуполі, досягло 350 чоловік (по сходу України з Маріуполем може лише змагатися Дніпропетровськ – 360 заарештованих членів ОУН). Число активістів і прихільників  в «Просвіті» у Маріуполі під час нацистської окупації досягло близько 550 чоловік!

Істотно доповнив Добровольського маріупольський історик Вадим Джувага, який повідомив присутнім, що в кінці 1920-х-початку 1930-х років маріупольські газети «Пріозівській пролетар» («Приазовский рабочий») і «За 16 миллионов тон металу» («Новый Азовсталец») виходили українською мовою. І що в 1949 р в Маріуполі, перейменованому в Жданов, органи МДБ розкрили на «Азовсталі» молодіжну націоналістичну організацію «Слава труду», емблемою якої був тризуб на тлі висхідного сонця,

Також кияни жваво цікавилися історією приазовських греків. Вадим Джувага розповів про переселення греків на Маріупольщини, нагадав їм, що 78 років тому, 15 грудня 1937 почалася «грецька» операція НКВД, під час якої було знищено 98% інтелігенції грецького походження і коротко описав проблеми национального руху греків Приазов’я.

По закінченні лекції був презентований альбом листівок і плакатів, що вийшли в 1918 році на Донеччині, що починається передвиборними листівками Маріуполя. Також Олександр Добровольський оголосив, що ще до кінця року вийде ІІ том збірки документів «ОУН на Донеччині».

Вадим Джувага

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.