Під час святкувань Дня Гідності і Свободи любителям вітчизняної історії Маріуполя спільне канадсько-українське видавництво «Літопис УПА» піднесло шикарний подарунок – близько півсотні книг, присвячених національно-визвольній боротьбі українського народу в 20-60-х роках минулого століття. Подарунок вручив від імені видавництва Центральній бібліотеці ім. В.Г.Короленка історик і краєзнавець, дослідник маріупольської старовини Вадим Джувага.

У числі подарованих книг – збірники документів, а так само історико-публіцистичні нариси про події та людські долі цього періоду. Крім книг, бібліотеці була подарована флешка з усіма книгами видавництва «Літопис УПА» в електронному вигляді, всього – 123 книги, в тому числі близько 80 великих томів.

Видавництво випускає книги, повністю присвячені національно-визвольній боротьбі українського народу за незалежність, тому зі зрозумілих причин навіть згадка про неї була під забороною або ж повністю фальсифікували її. Тепер з ними може ознайомитися кожен бажаючий.

У числі подарованих маріупольцям книг – майже всі томи основної серії «Літопису Української Повстанської Армії», починаючи ще з тих, які вийшли в Канаді і спільне видання радянських документів (так звана «Нова серія»). Нагадаю, що це основна на сьогодні і найбільш повна публікація документів з історії УПА. Документи публікуються мовою їх створення (українська, російська, німецька, польська), без купюр і виправлень, підібраних по різних регіонах – від Закерзоння (теперішня Польща) до південно-східної України. Документи підпілля, протоколи допитів гестапо і НКВС, радянських партійних і господарських органів, багато фотографій і ілюстрацій. Практично всі документи публікуються вперше, і на сьогоднішній день практично не введені в науковий обіг. Це буде цікаво як дослідникам і студентам-історикам, так і кожному маріупольцю.

Крім того, серед подарованих книг є книжки біографічної серії «Події і постаті», які спільно видаються «Літописом УПА» і дослідниками з України і присвячені біографіям керівного складу УПА і ОУН.

Ці книги допоможуть якнайповніше відтворити десятки людських доль тих, хто за часів СРСР були під забороною.

Справедливості заради треба зазначити, що окремі томи основної серії «Літопису УПА» вже були подаровані Маріуполю канадською діаспорною організацією «Приятелі України» на чолі з письменником Степаном Горлачем ще в травні 2002 року, а також є у бібліотеці Маріупольського державного університету. Але це лише кілька томів, до яких здебільшого обмежений доступ.

У відкритому доступі і в такій кількості книжки про УПА маріупольський читач отримав вперше.

 

Вдим Джувага,

член ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.