Багаторічна послідовна праця з поширення правди про український визвольних рух, героїчні постаті з славної історії Організації Українських Націоналістів приносить все нові і нові вияви її впливу на формування масової суспільної свідомості та докорінні ментальні  зміни у найширших колах української громадськості.

Здавалося б, ще не так давно у 2001 р., коли за ініціативою Фундації імені Олега Ольжича на фасаді головного корпусу Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова була відкрита меморіальна дошка Галицько-Буковинському куреню Січових Стрільців, на якій вперше у місті Києві були зображені скульптурні портрети його творців – полковника Євгена  Коновальця та полковника Андрія Мельника, з високих кабінетів, зокрема, від сумнозвісного Д. Табачника до київської влади надійшла вказівка – увічнення постатей вождів ОУН в столиці є «грубою політичною помилкою» і цю меморіальну дошку треба негайно демонтувати. Але тоді Фундація дістала повну перемогу як у правовому захисті української пам’яті, так і в тих “апаратних іграх», які їй пробували нав’язати. Від того часу ця меморіальна дошка і досі перебуває на своєму місці непорушно.

І от тепер ми маємо в столиці України загальноосвітню середню школу в Оболонському районі міста Києва, яка почала з гордістю носити ім’я одного з провідних діячів Української революції 1917-1922 рр., засновника Української Військової Організації і засновника Організації Українських Націоналістів полковника Євгена Коновальця. Відтак тисячі українських школярів та їхні батьки на системній основі будуть вивчати постать Славного Полковника та його внесок в український визвольний рух. Вони будуть гордитися тим, що їх рідна школа носить його ім’я. І за них як за майбутніх патріотів ми зможемо бути певні.

Правління та Дирекція Фундації імені Олега Ольжича ухвалили рішення всіляко допомагати Школі імені полк. Євгена Коновальця. Як перший крок, голова Правління Фундації Сергій Кот та генеральний директор, директор Бібліотеки ім. О. Ольжича  Олександ Кучерук передали до школи виставку пам’яті Є. Коновальця, виготовлену фундацією у цьому році. Виставка відкрита для огляду школярами та гостями школи у понеділок 12 жовтня ц.р.

На фото – школа ім. Є. Коновальця, табличка з назвою закладу, учні – про історію української державності та Є. Коновальця, Сергій Кот, Олександр Кучерук та шкільна вчителька історії Наталія Місян під час передачі виставки

Прес-служба Фундації ім. О. Ольжича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.