У Верховній Раді розпочався процес внесення змін до Конституції України у частині децентралізації влади.

Його мета, як заявляють ініціатори, сформувати в Україні дієву і сильну владу, ефективне самоврядування, консолідувати суспільство.

У цьому зв’язку ОУН заявляє:

  1. Посилення ролі місцевого самоврядування в державному будівництві відповідає гаслам ОУН «Українці мають бути господарями на своїй землі!» і «ОУН – за національну та соціальну справедливість в Українській Державі!».
  2. Водночас змушені констатувати, що існуючий хід конституційного процесу в Україні, який має втілити в життя концепцію посилення місцевого самоврядування і який з легкої руки очільників влади отримав назву «децентралізація», відбувається в умовах та в спосіб, які абсолютно не відповідають національним інтересам.
  3. Нерішучість влади після перемоги Революції Гідності у протистоянні російській агресії призвела до нахабного наступу Росії на українські території, втрати Криму та Севастополя, значної частини Донецької та Луганської областей.
  4. Подальше військове протистояння з російськими терористами на Донбасі внаслідок численних прорахунків, дій зрадників та ворожої агентури, яка пронизала різні рівні силових структур та місцевих органів влади на Донбасі, а також внаслідок прямого вторгнення на територію України підрозділів збройних сил Росії завершилася Мінськом-1, а згодом Мінськом-2.
  5. Саме Мінськ-2 зафіксував вимоги до України поєднати ідею так званої децентралізації влади із закріпленням в Конституції України певного порядку управління на окупованих територіях Донбасу, які чомусь називаються «окремими територіями Донецької та Луганської областей». Ця вимога до України стала результатом консенсусу Росії і Заходу, які в такий спосіб хочуть вирішити кожен свої проблеми. Росія – легітимізувати бандитський режим на окупованих нею територіях Донбасу і інтегрувати його в тіло Української держави для блокування подальшого руху України до Європи та НАТО і, зрештою, ліквідації незалежності України. Захід – бодай тимчасово припинити бойові дії на східних кордонах Євросоюзу та в будь-який спосіб «заморозити» ситуацію, перевівши її з «гарячої» стадії у стан «замороженого» конфлікту на зразок ситуації в Придністров’ї, Абхазії та Південної Осетії, Нагорного Карабаху.
  6. Залежність України від фінансової допомоги Заходу та його політичної підтримки у військовому протистоянні з Росією примусили українську владу піти на такі ризиковані умови. Україна, у даному випадку, стала не суб’єктом, а об’єктом зовнішньої політики Росії і Заходу.
  7. Речники влади заявляють, що виконання умов Мінська-2 стосовно внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та фіксації певного режиму на окупованих територіях Донецької і Луганської областей є необхідною умовою для збереження статусу України як активного члена «антипутінської коаліції», подальшої фінансово-політичної підтримки з боку ЄС та США, збереження і посилення міжнародних санкцій проти Росії. Але це – теорія. Та чи буде вона втілена в життя? Чи дійсно буде посилений тиск на путінський режим Росії? І якими будуть подальші дії Путіна, якого вже не влаштовують ухвалені в Україні рішення? Сьогодні жодна людина в світі не може відповісти на ці питання.
  8. Треба сповна усвідомлювати, що процес змін до Конституції України розпочався в умовах російсько-української війни, у якій Кремль ставить собі за мету ліквідувати Українську державу. Під час війни вносити зміни до Конституції, які передбачають децентралізацію влади, зокрема, і на території, яка є зоною військових дій та на територіях, які є тимчасово окупованими, вкрай небезпечно.
  1. Будь-які зміни до Основного Закону, які визначають характер і принципи діяльності влади, зокрема на Донбасі чи в Криму, можуть дати позитивний результат тільки після того, як закінчиться війна, а саме, коли російські окупаційні війська покинуть Донбас і Крим, суверенна українська влада в цих регіонах буде повністю відновлена, а терористи будуть покарані. Саме тому ОУН усіма силами сприяє зміцненню Збройних Сил України, закликає до єдності та консолідації Нації на боротьбу з агресором.
  1. Очевидно, що відтепер, коли ВР у першому читанні ухвалила зміни до Конституції України, саме на ній лежить відповідальність за подальші наслідки конституційного процесу та за збереження цілісності та соборності Української держави.
  2. Закликаємо народних депутатів України керуватися інтересами Нації і Держави. Жодна економічна чи політична доцільність не виправдає змін до Основного Закону, які призведуть до втрати суверенітету, а ефективне самоврядування, або децентралізація можливі тільки тоді, коли українці стануть справжніми господарями своєї долі на своїй землі.

Президія Проводу ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.