Формально рішення про створення бойових підрозділів ОУН у складі Збройних Сил України було прийнято Проводом Українських Націоналістів 4 квітня 2015 року. Однак реальною датою можна вважати 15 березня, коли у с. Верин Миколаївського району (Львівська обл.) біля пам’ятного знака, встановленого на честь героїв – ОУНівців Василя Біласа і Дмитра Данилишина прийняв присягу члена Організації Українських Націоналістів, командир новоствореного підрозділу, а донедавна заступник командира добровольчого батальйону ОУН Олександр Потебенько.

Урочиста присяга відбулася у присутності бойових побратимів, добровольців, які зі зброєю у руках захищали Україну у селі Піски, а також церковної і сільської громад.

На даний час підрозділ ОУН сформований як рота батальйонної тактичної розвідувальної групи у складі 81-ї десантно-штурмової бригади.

81-а десантно-штурмова бригада створена восени 2014 року на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади і 25-ї повітряно-десантної бригади.

До складу з’єднання увійшли бійці з різних частин і регіонів України. Зокрема:122-а ОАЕМДБ (штурмові роти, рота вогневої підтримки, мінометна батарея, гаубична батарея, окремі взводи, базується в м. Костянтинівка, «Кіборги»), 90-а ОАЕМДБ (штурмові роти, рота вогневої підтримки, мінометна батарея, гаубична батарея, окремі взводи, базується в м. Костянтинівка, «Кіборги»), а також бойовий підрозділ ОУН.

4 квітня 2015 року, у Синодальній залі Київської Патріархії, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів зустріч із бійцями ОУН-ЗСУ, які боронять незалежність України на Донбасі та нагородив їх медалями «За жертовність і любов до України». Тридцять сім бійців отримали з рук Святійшого Владики високі нагороди.

За загиблого бійця Андрія Юргу медаль отримав син. Медаль важкопораненого Олександра Винниченка також отримав син – на сьогодні боєць підрозділу ОУН. Патріарх Філарет звернувся до оунівців з архіпастирським словом. Предстоятель Київського Патріархату запевнив, що Українська Православна Церква Київського Патріархату завжди буде всіляко підтримувати українських воїнів і молитвою, і гуманітарною допомогою. Після нагородження Святійший Владика благословив військовослужбовців на захист України.

5 квітня Житомирський полігон українських десантників, де проходить бойове злагодження підрозділ ОУН-ЗСУ відвідав голова ОУН Богдан Червак, який вручив нагороди від Патріарха Філарета тим бійцям, які не змогли прибути на зустріч із предстоятелем УПЦ-КП, оскільки виконували бойове завдання.

12 травня бійці ОУН-ЗСУ відродили славну традицію ОУН. Група військовослужбовців, зокрема два підполковники, два майори, капітан, загалом – 18 бійців та офіцерів, а також священник-капелан склали присягу на вірність українській нації та ОУН на бойовому прапорі, Святому Письмі і зброї.

У зв’язку з героїчною загибеллю члена ОУН Василя Кіндрацького у селищі Водяне Донецької обл. прийнято рішення назвати роту ОУН іменем героя.

27 липня ц.р. у присутності Голови ОУН Б. Червака та провідника Житомирської обласної організації ОУН О. Прищепи на Житомирському полігоні сформовано другий бойовий підрозділ ОУН – «Гармаші» під керівництвом бійця ОУН-ЗСУ, оборонця Пісків друга Крома.

На цю пору обидва підрозділи у складі 81-ї десантно-штурмової бригади перебувають у зоні АТО, де виконують бойові завдання.

 

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.