Провідник Львівської обласної ОУН Олег Гринюк народився в Сокалі 14 квітня 1941 року в українській родині вчителів Романа та Ольги Гринюків. Його батько Роман, вчитель географії та мати Ольга – вчитель української мови виховували сина Олега та його брата і сестер у кращих традиціях української родини, перш за все – жити і працювати з любов’ю до України та з повагою до людей.

Після закінчення Сокальської школи Олег Гринюк у 1958 році працював в шахтобудівній організації Львівсько-Волинського вугільного басейну, а у 1959 році поступив на фізичний факультет Львівського університету, який закінчив у 1964 році. Працював на інженерних посадах у Львівському науково-дослідному радіотехнічному інституті та дослідному заводі «Хвиля». Двічі служив у війську.

В 1990 році, у час відновлення Української державності, був обраний депутатом Франківської районної ради м. Львова, і за три роки перейшов працювати на адміністративну роботу заступником голови Франківської районної адміністрації Львівської міської ради. У 1969 році О.Гринюк одружився. За щасливі роки подружнього життя Марія та Олег народили та виростили двох доньок –Ірину та Лесю, Бог послав їм чудових зятів. Допомогли виховати трьох внуків Богдана, Романа, Олега, які перейняли від свого дідуся Олега найкращі людські риси, відданість родині та любов до Батьківщини, рідного краю.

Олег Гринюк дуже любив подорожувати, був затятим «байкером». В молоді роки з товаришами об’їздив на мотоциклах Карпати, Прибалтику та Кавказ. Неймовірно працьовитий та відповідальний, майстер на всі руки, Олег, навіть займаючи високі адміністративні посади, ніколи не цурався жодної роботи, ні вдома ні на людях. До нього часто зверталися за порадою та допомогою, бо знали, що він ніколи не відмовить. Будь-яку справу, за яку він брався, Олег робив відповідально, та завжди доводив до кінця. Особливо ці риси характеру Олега Гринюка проявились у його громадсько-політичній діяльності.

Ще на початку 1990-х, коли в Україні відновилась діяльність Організації Українських Націоналістів, Олег Гринюк став активним членом Організації, і згодом майже 20 років очолював Львівську обласну ОУН. Сповнений енергії, безкомпромісний і твердий у рішеннях, він був втіленням ідеї Чину українського націоналіста у боротьбі за розбудову Української Самостійної Соборної Держави. Завдяки активній діяльності Олега Гринюка постала добре організована Львівська обласна ОУН, проведені перепоховання з-за кордону до Львова визначних діячів ОУН, відзнаковано меморіальними та інформаційними таблицями місця діяльності та національно-визвольної боротьби членів ОУН у Львові та Львівській області. Одним з найяскравіших епізодів його діяльності стала участь в організації спорудження пам’ятника Андрію Мельнику у Волі Якубовій на Дрогобиччині.

Кипуча енергія друга Олега надихала до дій, його біль і турбота за Україну передавалась від серця до серця. Його найвищою ідеєю було об’єднання усіх націоналістичних сил і рухів у боротьбі і побудові Української Самостійної Соборної держави. Його безкомпромісність, прямота і правдивість часом «разила» амбіції багатьох «м’яких політиків», але він, як той криголам, розсікав хвилі збайдужіння та безвольності. Таким ми його пам’ятаємо.

Смерть Провідника в ніч з 1 на 2 квітня 2018 року забрала від нас усіх Велику Людину. Олег Гринюк знайшов свій спочинок на Личаківському цвинтарі у Львові, поблизу могил Борців за волю і незалежність України, членів ОУН, УПА та українських політв’язнів і репресованих. Згадуючи побратима, ОУН відзначає, що багаторічна діяльність Олега Гринюка відіграла значну роль у становленні Української Державності, своєю активною громадською позицією він завжди був прикладом та натхненником для своїх побратимів, друзів, знайомих. Таким він і досі залишається у нашій пам’яті і є прикладом для нас.

Слава Україні! Героям Слава!

Василь ПЕТРИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.