24 листопада у Михайлівському соборі Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря  (м. Київ) відбулось нагородження групи волонтерів та офіцерів Збройних Сил України медаллю Української православної церкви  Київського патріархату «За жертовність і любов до України».

Високу церковну нагороду із благословення  Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета волонтерам і військовим вручили Голова ОУН Богдан Червак, відома українська піаністка та волонтерка Людмила Чичук та Ієромонах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря  Михаїл.

Серед нагороджених – генерал майор ЗСУ Богдан Бондар, полковник ЗСУ Віктор Романюк, полковник ЗСІ Володимир Коріняк, українські волонтери Степан Герилів із Бердянська (волонтерська група «Наші Атланти»), киянин Олександр Олійник, Мар’яна Степанова (київська волонтерська група з плетіння маскувальної сітки («Музейні бджілки»), підприємець Дмитро Бондарчук, який очолює  ТОВ «ЗЕНІКС». Протягом вже кількох років війни колектив «ЗЕНІКСА» забезпечує українських воїнів берцями. У співпраці з волонтерами у підрозділи ЗСУ та добровольчі батальйони безкоштовно було відправлено тисячі пар взуття.

Допомогу Україні, проти якої вже п’ятий рік веде неоголошену війну РФ, надають і тисячі волонтерів з інших країн світу. Медаллю «За жертовність і любов до України» були нагороджені представники болгарської, польської, німецької, французької, американської груп волонтерів. Зокрема,  український піаніст, вихованець Київської середньої спеціалізованої музичної школи імені Миколи Лисенка Павло Гінтов, який нині живе і працює у Сполучених Штатах Америки, організував збір допомоги військовим серед української громади США. Ця волонтерська група неодноразово передавала ЗСУ необхідне технічне приладдя. Також Павло є одним з організаторів і активним учасником українського Майдану в Америці. Акції протесту спрямовані проти концертів тих діячів культури Російської Федерації, котрі публічно підтримують агресію РФ. А своїм мистецтвом Павло Гінтов активно популяризує у світі музику українських композиторів.

Випускниця Київської спеціалізованої музичної школи імені Миколи Лисенка, студентка вищої школи музики у Нюрнбергзі Олександра Зайцева є активною учасницею німецької групи волонтерів. Юна мисткиня працює у сфері культурної дипломатії, є автором та учасником  кількох міжнародних проектів, спрямованих на розвиток сучасного українського мистецтва і творчої молоді, інтеграцію української культури в інтернаціональну спільноту країн Європи.

Медаль також було вручено волонтеру, громадянину Польщі Michal Balbuza, який кілька років поспіль співпрацює з українським волонтерським рухом, регулярно надаючи матеріальну допомогу. Коштом пана Мікаля було закуплено та відправлено на передову набори портативного стоматологічного обладнання для роботи переїзної медичної допомоги на лінії розмежування, термобілизну. Він також підтримав мистецький культурно-інформаційний проект «Сила мистецтва» для жителів Донеччини й Луганщини.

Також нагороди отримали представники французької та болгарської груп волонтерів Володимир  Ткаченко та Сергій Головін, які від початку військової агресії РФ на Сході України організували збір допомоги  для військових ЗСУ.  Завдяки їм на фронт надходила і надходить необхідна допомога: маскувальні сітки, постільна білизна, продукти харчування, будівельні утеплювальні матеріали, кабель, обігрівачі та багато іншого.

«Ми відчуваємо підтримку української діаспори за кордоном, яка засобами народної дипломатії доносить світовій спільноті правду про Україну, – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Зокрема, дуже потужно і згуртовано діють французькі волонтери. Родина Івана та Наталки Пастернак з ініціативи Василя Сліпака свого часу започаткували у французькому містечку Розе відпочинок дітей загиблих захисників України. Об’єднання українців Франції є активним учасником і організатором демонстрацій на захист українських політв’язнів та проти російської агресії. Нагороди  волонтерам паризької громади Андрію Василику, Оксані Угринюк, Галині Угринюк, Володимиру Тітову ми передаємо через голову асоціації «Перетинаючи Європу» Юлію Єфремову.»

На церемонії вручення медалей «За жертовність і любов до України» були присутні ветерани АТО, представники ЗМІ та громадськості.

Світлана Божко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.