На Львівщині з ініціативи ОУН відбулися заходи з ушанування пам’яті Юліана Головінського, сотника УГА, крайового команданта УВО, крайового референта ОУН, якого 88 років тому підступно вбили польські поліціянти.

Урочистості розпочалися в селі Великі Глібовичі, де похований Ю. Головінський. Уранці в місцевому храмі Успіння Пресвятої Богородиці відслужили Божественну літургію, присвячену борцям за волю України. Після цього, на могилі сотника, громада звершила чин панахиди.

Далі, на місці загибелі др. Юліана (між Бібркою та Великими Глібовичами), де минулоріч зусиллями світл. пам. Олега Гринюка та Олеся Криськіва спорудили пам’ятний знак на честь героя, відбулося віче за участю представників обласної та місцевої влад – зокрема, виступив заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський. Від львівської ОУН слово мав Назар Данчишин, який зосередив увагу на символізмі дати 30 вересня: «Віра, Надія, Любов і Мудрість (Софія) – чотири стовпи, на яких тримається наша ідентичність. Герої минулого та сьогодення, і, зокрема Юліан Головінський, переповнені ними. Тож черпаймо від них безмежні Віру у свою Націю, Надію на її визволення, Любов до неї і Мудрість, яка виростає з її культури, історії та боротьби».

Громадський діяч Юрій Антоняк стисло окреслив головні віхи життєпису Головінського. Промовець наголосив, що легендарний сотник УГА після поразки національно-визвольних змагань 1917-1923 років не склав рук, і став знаний, зокрема, як творець т. зв. «Летючої бригади», до якої належали бойовики УВО. Задля здобуття засобів на здійснення революційної національно-визвольної боротьби в час міжвоєння вони здійснювали «екси» (експропріацію коштів, які збирала з населення польська окупаційна адміністрація). Це не був грабунок, а акт революційного спротиву загарбникові.

Цьогорічні урочистості завершилися у Львові. У приміщенні медіатеки (дитячої бібліотеки-філії №19) Роман Кутний, очільник львівської міської ОУН, та Любомир Головінський, член ОУН, родич др. Юліана, провели презентацію нового друкованого видання «Юліан Головінський: життя у полум’ї війни і революційної дії» авторства Всеволода Іськіва. Також відбулася зустріч із Любомиром Яремчуком, скульптором, автором пам’ятника Юліанові Головінському. Потому учасники вирушили до згаданого пам’ятника, де запалили лампадки та виконали Гімн українських націоналістів.

Назар Данчишин

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.