«Полтавці у Другій світовій війні: боротьба за українську державність. Невідомі герої», – за такою  темою відбулася 25 вересня в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського конференція громадськості та науковців – істориків. Вона присвячена 75-річниці вигнання гітлерівських окупантів із Полтавщини та вшануванню пам’яті всіх учасників українського національно-визвольного руху в роки Другої світової війни.

Організували і провели конференцію краєзнавчо-історичний клуб при Полтавській центральній міській бібліотеці, Полтавський осередок ОУН та громадська спілка «Ліга ГО «Громада Полтавщини» за підтримки кафедри історії України ПНПУ імені В.Короленка та краєзнавчого музею імені В.Кричевського.

Із доповідей, що прозвучали, слухачі – представники громадських організацій, студенти, курсанти – змогли сформувати відносно цілісне уявлення про український національно-визвольний рух у 1940-1945 роках; через біографії видатних представників цього руху – вихідців із Полтавщини – можна було прослідкувати всі напрямки боротьби українського народу за свою державність, проти трьох окупантів одночасно – гітлерівської Німеччини, шовіністичних кіл Польщі, комуністичної Московії під назвою СРСР.

У доповіді доктора історичних наук Л.Л.Бабенко «Українське питання і національно-визвольний рух перед Другою світовою війною» було ґрунтовно висвітлено ситуацію в Україні і навколо України в 30-х роках, діяльність українських націоналістичних організацій на еміграції, створення і діяльність ОУН, бачення керівництвом ОУН мети національно-визвольного руху і шляхів її досягнення. В доповіді наголошено на спільній відповідальності нацистського уряду Німеччини і комуністичного уряду СРСР за розв’язання Другої світової війни.

У доповіді кандидата історичних наук В.Я.Ревегука «Ідеологи українського національно-визвольного руху. Дмитро Андрієвський» висвітлено життя та громадську діяльність серед української еміграції вихідця із Полтавщини інженера Дмитра Андрієвського, який був переконаним націоналістом – державником, однодумцем Євгена Коновальця та Андрія Мельника, одним із чільних організаторів ОУН, її ідеологом.

Про втілення ідей і символів ОУН в життя сьогоднішньої Української Держави йшлося у співдоповіді з цього питання, яку зробив Голова Секретаріату ОУН, професійний історик, громадський діяч В.С.Чмир.

Із доповіді «Підпілля українського національно-визвольного руху на Полтавщині в роки гітлерівської окупації, осередок у Кременчуку. Дмитро Барковський» слухачі дізналися про боротьбу оунівського підпілля за Українську державність, проти всіх окупантів у Кременчуку у 1941-1942 роках, про брутальну розправу гітлерівців над українськими патріотами, про замовчування дотепер і приховування імен тих, хто зрадив націоналістичне підпілля, на кому кров і відповідальність за муки і загибель кращих синів і дочок нашого народу. Пан Ю.О.Заіка розповів про свого діда – одного із керівників оунівського підпільного осередку  в м. Кременчук Дмитра Давидовича Барковського та його побратимів, продемонстрував його фотографії.

Полтавці в українських збройних формуваннях часів Другої світової війни були героями доповіді Н.М.Кирпотіної, голови краєзнавчо-історичного клубу та волонтера ЛГО «Громада Полтавщини». На матеріалі біографії Аверкія Гончаренка – героя бою під Крутами, старшини Армії УНР та добровольчої дивізії «Галичина» – була показана участь вихідців із Полтавщини (зокрема, Петра Дяченка і Михайла Крата) у збройній боротьбі українського народу за свою Державу –  в лавах УПА, і, особливо ґрунтовно, в лавах дивізії «Галичина», яка стала 1-ю Українською Дивізією Української Національної Армії (УНА), створеної навесні 1945 року.

Про життя і долю видатного громадсько-політичного діяча України першої половини ХХ століття, уродженця містечка Шишаки на Полтавщині Кирила Осьмака – Президента Української Головної Визвольної Ради – розповіла його донька, дослідниця його діяльності та життя Н.К.Осьмак.

Тож «До питання про колабораціонізм у національно-визвольному русі часів Другої світової війни» слухачі підійшли із цілком усвідомленими висновками: не колаборантами, не зрадниками свого українського народу і Батьківщини були всі герої доповідей, що прозвучали на конференції. Вони були свідомими націоналістами – борцями за Українську Самостійну Соборну Державу. Попри всі наклепи, що зводить на них московська пропаганда та проплачені нею «адвокати СРСР», правда пробивається на світ. Тож наше завдання – завдання всіх громадських організацій і свідомих громадян – донести цю правду про наших національних героїв до всіх прошарків українського суспільства, зробити їхні імена відомими і близькими кожному громадянину України – від малого до старого,  – бо їхні чини – то є слава і гордість нашої нації, а наслідування їм – є запорука створення Української Держави, запорука нашої Перемоги.

Ніна Кирпотіна,

провідник Полтавської міської організації ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.