Росіяни завжди намагатимуться дискредитувати нашу історію та сучасну українську дійсність. Вони з такою фанатичною ненавистю ставляться до українського націоналізму, бо знають, що він надає сили українській державі.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив голова Організації українських націоналістів Богдан Червак.

Він підкреслив, що під час військового параду до Дня Незалежності окрім привітання «Слава Україні – Героям слава» використовувався також гімн ОУН «Зродились ми великої години».

«Я б не хотів вживати якихось лайливих слів, але мене абсолютно не цікавить, що говорять з цього приводу в Росії. Вони завжди говоритимуть щось із метою дискредитації нашої історії, сучасної української дійсності. Вони завжди з фанатичною ненавистю ставились до українського націоналізму, оскільки розуміють, що він надає сили українській державі, а не послаблює її», – переконаний голова ОУН.

Окрім цього він прокоментував думку про те, чи є використання гасла «Слава Україні!» політикою, зазначивши, що в Україні практично все сьогодні з нею пов’язане.

«У нас дитячий садок – це політика. Сьогодні відділити щось від політики – неможливо. Але водночас потрібно констатувати, що певні гасла, історичні події стають для нас актуальними, бо вони віддзеркалюють один із найпослідовніших етапів боротьби українців за свою державність – діяльність ОУН та УПА», – підкреслив Богдан Червак.

Він переконаний, що, проаналізувавши українську історію, можна побачити, що вона ділиться на етапи боротьби за державність, починаючи ще з часів Київської Русі.

«Але рух ОУН та УПА – найпослідовніший із ідейної точки зору, найорганізованіший і наймасовіший. Саме в цьому етапі було чітко задекларовано, що українці не погодяться на будь-яку іншу форму існування української нації, крім державної», – пояснив експерт.

Організації ОУН та УПА, підкреслив фахівець, вважали, що здобути свою державність можна за допомогою зброї і готові були покласти свої життя заради визволення України.

«Для цього вони вибудували певні ідеологію і світогляд, який сьогодні ми називаємо націоналізмом. Цинізмом є звинувачувати українців у тому, що гасло «Слава Україні!» є калькою з відомого німецького гасла. У чому цинізм? В лавах ОУН та УПА українці поклали багато життів, воюючи з німецькими окупантами», – підсумував експерт.

Нагадаємо, прес-секретар МЗС Російської Федерації Марія Захарова назвала запровадження у Збройних силах України на офіційному рівні гасла «Слава Україні!» «однією з найбільш зухвалих спроб української пропаганди закріпити у суспільній свідомості гасло, що в багатьох асоціюється зі злочинами УПА в часи Другої світової».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.