Відбулося засідання Комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Цього року на здобуття премії надійшло 25 творчих робіт у 4 номінаціях. З 2018 року за ініціативою Держкомтелерадіо сума премії збільшена з 2-х до 10-ти тисяч гривень в кожній з чотирьох номінацій.

Найбільшу кількість робіт традиційно було подано у номінацію «За кращу публікацію у друкованих ЗМІ» – 14. У номінаціях «За кращий твір у телевізійній сфері» – 6, «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» – 4. На здобуття премії у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» надійшла 1 робота.

Члени комітету відзначили високий рівень представлених робіт, а також різноманітність тематики і жанрів.

Кращою публікацію у друкованих ЗМІ визначено роботу письменника-публіциста Сергія Шевченка «Рік жертв Великого терору: вшануймо пам’ять репресованих», оприлюднену 27 травня 2017 року в газеті «Дзеркало тижня».

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері»перемогу здобув документально-художній фільм «Вогонь самопосвяти», автор якого – режисер, актор, заслужений артист України Петро Авраменко. Фільм присвячений життю і творчості  видатного поета, політичного діяча, науковця О.Ольжича.

«Ми про О.Ольжича знаємо як про українського поета, одного з представників так званої «Празької школи», як про вченого-археолога, який досліджував Трипільську культуру, але дуже мало знаємо про нього як про політичного діяча, який в складі похідних груп ОУН 1941 року прибув у Київ, де очолив боротьбу за незалежну Україну. Він був страчений гестапо у концтаборі Заксенгаузен саме за те, що був діячем національно-визвольного руху. Фільм заповнює якраз цю прогалину. Крім того, він динамічний, цікавий, від першої до останньої хвилини тримає у напрузі», – сказав Голова ОУН, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Премію у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері»присуджено колективу авторів, які представляють Національну академію державного управління при Президентові України та Міжрегіональну Академію управління персоналом, за монографію «Державно-громадянська комунікація: шлях від кризи до взаємодії» (ДП «Видавничий дім «Персонал», Київ, 2017).

У номінації  «За кращий твір у радіомовній сфері» премію вирішено не присуджувати.

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року, вона присуджується щорічно до дня народження Івана Франка – 27 серпня. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Світлана Божко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.