14-17 листопада 2017 року у Миколаївській загальноосвітній школі №1 імені Олега Ольжича  пройшли V Всеукраїнські молодіжні Ольжичеві читання  «Державу не твориться в будучині, державу будується нині», участь в яких взяли старшокласники і студенти із 13 областей України.

Ольжичеві читання проводилися з нагоди 110-ї річниці від дня народження Олега Ольжича (Олега Олександровича Кандиби) – поета, вченого – археолога, громадського діяча, незламного борця за незалежність України, і 20-річчя присвоєння Першій школі його імені, а також 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та 80-ліття Миколаївської області.

Ольжичеві читання – це не просто зібрання талановитої молоді на базі школи, це простір, у якому формується нова генерація свідомих патріотів – громадян України. Захід мав нестандартний європейський формат проведення і був спрямований, в першу чергу, на дискусію, спілкування і розкриття творчого потенціалу кожного учасника на принципах рівності та демократичності.

На запрошення Оргкомітету Ольжичевих читань, який очолив Директор Миколаївської загальноосвітньої школи №1 імені Олега Ольжича Микола Георгійович Матіюк, у заході взяв також участь член Проводу ОУН, провідник Київської міської організації ОУН Леонід Осипчук, який оголосив від імені Проводу ОУН та Фундації імені Олега Ольжича привітання учасникам Ольжичевих читань.

ПРИВІТАННЯ

УЧАСНИКАМ П’ятих  Всеукраїнських  молодіжних Ольжичевих читань «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині»

 Шановні Друзі!

 Історія національно-визвольного та державницького руху українського народу явила світові цілу плеяду яскравих та потужних особистостей, які на кожному історичному етапі уособлювали його найкращі внутрішні риси, ідеали та сподівання.

Саме до таких особистостей української історії належить Олег Ольжич (Кандиба). Він став символом буремного покоління української молоді, яке у 20-х – 30-х роках ХХ століття на тлі розпачу та пошуків причин минулих поразок стрімко увірвалося на арену суспільно-політичного життя з чітким і величним девізом – «Здобудеш Самостійну й Соборну Українську Державу, або згинеш у боротьбі за неї!».

Доля щедро обдарувала його фізичною красою та різноманітними талантами. Олег Ольжич став блискучим поетом-новатором, одним із творців і засновників славнозвісної «празької школи» української поезії. Він реалізував себе як видатний вчений-археолог, відомий дослідженнями трипільської цивілізації і наукові праці якого перекладалися багатьма мовами світу. Олег Ольжич міг обрати для себе будь-який життєвий шлях успішної людини. Але він присвятив своє життя служінню Україні та українському народові. В лавах Організації Українських Націоналістів він перебував скрізь, де проходив передовий край боротьби за українську державність.

Ольжич змагався за ствердження національної культури і за її допомогою творив нове покоління борців за незалежність, яке виховувалося на його крилатих римах – «Захочеш – і будеш, в людині, затям, лежить невідгадана сила!», «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині!». Він був учасником буремних подій проголошення та захисту Карпато-Української Держави. В часи Другої світової війни Ольжич став творцем і керівником національного антинацистського підпілля на українських землях, закладаючи підвалини для відродження української держави. Він був схоплений гестапо і героїчно загинув у нацистському концтаборі Заксенхаузен у червні 1944 року, коли до завершення війни лишалося вже не так довго.

Життя Олега Ольжича  обірвалося на злеті. Він спалахнув як яскрава зоря, яка для поколінь українців стала дороговказом на шляху до незалежності та державності, найвищим зразком патріотизму та самопосвяти.

Щиро вітаємо учасників П’ятих  Всеукраїнських  молодіжних Ольжичевих читань і висловлюємо глибоке переконання в тому, що ідеали Ольжича будуть горіти в кожному українському серці і такий народ буде спроможним на найвеличніші звершення.

Слава Україні!

 Провід ОУН

Фундація імені Олега Ольжича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.