У ситуації з антиукраїнськими висловлюваннями польських високопосадовців українцям треба розуміти, що ми маємо справу з польським шовінізмом. Ми повинні навчитися називати речі своїми іменами.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00–15:00 та 17:00–19:00 на телеканалі ZIK) заявив голова ОУН (організація українських націоналістів) Богдан Червак.

«Погоджуюся з тим, що все польське суспільство не заражене антиукраїнською істерією і що водночас є кресові організації, антиукраїнські партії і є висловлювання окремих осіб у польській державі. Це є. Але якщо порівнювати ситуацію з Україною, то в нас такого немає. Це суттєве уточнення. Я хочу повернутися до відзначення 60-тої річниці Волинської трагедії, коли президентами були Кучма і Кваснєвський. Тоді були підписані усі необхідні декларації і угоди на рівні президентів і парламентів. Мені здалося, що ми перегорнули цю сторінку. Це була перемога України. Але минуло 5 років і на відзначення 65-ї річниці Волинської трагедії знову була істерія. А тепер ми дійшли до того, що вже ставлять ультиматум президенту України. Тобто треба розуміти, що ми маємо справу з польським шовінізмом і повинні навчитися називати речі своїми іменами», – переконаний ОУНівець.

Також голова ОУН вважає, що певну роль у розвитку антиукраїнських настроїв у Польщі грає Росія. Їй на руку загострення українсько-польських стосунків, оскільки таким чином Україна втрачає стратегічного союзника.

«Дуже важливий момент – «це рука Москви». Я вважаю, що Росія не зацікавлена в тому, щоб було порозуміння між Україною і Польщею, і що Росія в минулому практикувала втручання у внутрішні справи як однієї країни, так і іншої. Я це допускаю. До речі, в Україні побутує така думка, що українсько-польські протистояння неприродні і воно не природне через те, що втручається Москва. Проте, я жодного разу не чув від високопоставлених польських діячів про те, що ця вакханалія, яка діється в наших стосунках спровокована Москвою. На прямі запитання, чи вважають вони, що це є дії Москви, поляки мовчать», – зауважив Червак.

Окрім цього, гість програми додав, що це непорозуміння в українсько-польських стосунках дипломатичним шляхом можливо вирішити, але на це повинна бути добра воля обох сторін. Така добра воля з української сторони є, але з польської сторони ми її не бачимо.

«Там де люди, там все можливо. Можна повернутися до нормального полагодження українсько-польських стосунків, але на це має бути добра воля. Сьогодні я констатую, що добра воля є з боку України, більше того, добра воля є з боку українських націоналістичних організацій, але з боку Польщі доброї волі я не бачу», – констатує Червак.

Канал ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.