Управління культури Житомирської ОДА планує встановити меморіальну дошку видатному політичному діячу, поету, націоналісту  – Олегу Ольжичу.  Таким чином чиновники хочуть відновити історичну справедливість, адже саме в концентраційному таборі «Заксенхаузен» був закатований житомирянин.

Про це повідомила в.о. начальника управління культури ОДА Тетяна Парфентієва.

За її словами, меморіальну дошку планують відновити на фасаді Успенського собору. Адже попередню дошку було вкрадено.

«Ми будемо готувати зміни до програми охорони культурної спадщини. У рамках цієї програми ми плануємо поновити меморіальну дошку на Успенському соборі у Житомирі та додатково виготовити друковану продукцію про Олега Ольжича. Молоде покоління повинне знати своїх героїв», – пояснила Парфентієва.

Іншу ж меморіальну дошку встановлять на території меморіального комплексу «Zaksenxauzen», що у місті Оранієнбург (Німеччина). Саме у цьому концентраційному таборі 1944 року був закатований Олег Ольжич.

«Я спілкувалася з Оксаною Забужко, яка пояснила, що у таборі де загинув Ольжич до цього часу немає жодної згадки про нього. Тому ми ініціюємо звернення обласної ради, оскільки встановлення такої історичної справедливості – це міжнародна подія. Зараз ми встановлюємо алгоритм, за яким цей проект буде реалізовано. Ми будемо звертатися до міністерства культури, яке, відповідно, звернеться до МЗС. Ми вже спілкувалися з німцями, які знаходяться у Житомирі, та отримали певну інформацію щодо реалізації нашої ідеї», – розповіла в.о. начальника управління культури ОДА.

Наразі в управлінні обдумують проект розробки інформаційної дошки та розглядають виконавців.

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.