На урочистості з нагоди відкриття пам’ятника 27 жовтня зібралися українці з національною символікою та кітами у руках. Серед присутніх: учені, літературознавці, історики, священнослужителі різних конфесій, представники міської і обласної влади.

«Великий син української нації повернувся в Україну. Повернувся як герой. Але це пам’ятник не тільки Олегові Ольжичу. Це пам’ять про всіх, хто у складі Похідних Груп ОУН на чолі з Ольжичем у 1941-1942 роках віддали своє життя за незалежність і соборність України», – зазначив Голова ОУН Богдан Червак.

Перед відкриттям пам’ятника у Житомирському державному університеті ім.І.Франка відбулася Всеукраїнська науково-теоретична конференція, присвячена Олегові Ольжичу «Я камінь з Божої пращі».

«Олег Ольжич – це не просто поет серед десятків і сотень інших поетів своєї доби. Це борець-ідеаліст, який прагнув до побудови великої й національної України. Саме тому він долучився до лав ОУН і став одним із її чільних діячів.

Він пропагував ідею націоналістичної культури і вбачав у ній один із основних чинників перетворення безликої маси в націю. Його філософія творчості залишається актуальною й понині.

У сучасному світі ми постали перед загрозою руйнівної лібералістичної ідеології, яка має на меті зруйнувати мораль та систему цінностей. Її агресивно насаджують у всіх царинах життя. І це відбувається насамперед через культуру.

Напротивагу лібералізму маємо протиставити націоналізм, який передбачає побудову могутньої держави, про яку колись писав Ольжич:

Над диким простором Карпати – Памір,
Дзвінка і сліпуча, як слава,
Напруженим луком на цоколі гір
Ясніє Залізна Держава.

Саме націоналістична культура має виховувати покоління будівничих Залізної Української Держави!» – зазначив під час виступу на конференції очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Олег Ольжич – це людина, яка близька мені по духу своїми пронаціоналістичними поглядами і вчинками. Дуже багато обговорювали відкриття цього пам’ятника, вибирали ескізи, довго йшли різні дебати. «Нащо слова – ми діло несемо», – це одна із відомих цитат Олега Ольжича. Ми маємо знати наших українських митців, маємо пам’ятати, шанувати і наслідувати їх, і тоді ми будемо справжніми українцями», – каже голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Для нас дійсно сьогодні свято. Ми багато років про це мріяли, багато зусиль прикладали. І сьогодні ми віддаємо шану українцеві, герою України, відомому житомирянину – Олегу Ольжичу. Це відкриття пам’ятника не менш важливе, аніж побудована дорога чи відремонтований дитячий садок, бо це закладає духовний фундамент нашого майбутнього. Виховувати наших дітей на пам’яті, на справжніх героях України», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Відзнаки від голови Організації українських націоналістів отримали Олена Галагуза і творці документального фільму про Олега Ольжича, який знімався у Житомирі. Серед них і режисер драмтеатру Петро Авраменко. Останній зізнається: у процесі створення фільму по-іншому глянув на постать Ольжича, про яку мають знати та пам’ятати, і постамент цьому буде лише сприяти.

Завершився захід спільним молебнем та покладанням квітів до постаменту.

Леонід Осипчук,

провідник Київської міської організації ОУН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.