На Покрову, 14 жовтня, до Житомира зі Львова доставлять пам’ятник вченому, українському політичному і громадському діячеві, поету Олегу Ольжичу.

Про це на виконкомі 4 жовтня розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Ми чекаємо зі Львова пам’ятник Ольжичу. Десь 14 жовтня він повинен приїхати в  Житомир. Іще будуть проводитись роботи з встановлення цього пам’ятника. В Житомирі 27 жовтня проходитиме наукова конференція, присвячена Ольжичу, на яку з’їдуться  історики та учені з усієї України. Під цю дату ми й плануємо зробити відкриття пам’ятника Ольжичу і відкриття скверу», – підкреслив Сухомлин.

Пам’ятник Олегу Ольжичу викликав дебати ще до його встановлення. По-перше, воно двічі переносилося. Його не встигли встановити до 110 річчя народження поета, яке святкували 21 липня, а потім до Дня Незалежності. По-друге, автор Василь Фещенко був незадоволений  роботою львівських скульпторів, які, виконуючи замовлення Житомирської міської ради, внесли свої зміни в модель памятника, зокрема змінили колір та пропорції скульптури.

Про встановлення пам’ятника влада говорила з 2007 року, коли відзначалося 100-річчя від дня народження Олега Ольжича.

Олег Ольжич (справжнє ім’я Олег Олександрович Кандиба) – український поет, політичний діяч, археолог. Син відомого українського поета Олександра Олеся.  Народився 21 липня 1907 року в Житомирі, загинув  10 червня 1944 року в  концтаборі  Заксенгаузен. Очолював культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів (1937) і Революційний трибунал ОУН (1939-1941). Заступник Голови ПУН та Голова ПУН на українських землях (з 05.1942), Голова ПУН ОУН (1944).

Укрінформ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.