4 вересня 2017 р. у гостинній оселі Фундації ім. О. Ольжича відбулося зібрання Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги.

Розглядали підсумки Конкурсу на кращий твір на тему сьогодення: “Українка: жінка-волонтер, жінка-герой”. Для відзначення та нагородження уважним журі було відібрано найкращі твори, які маємо намір опублікувати окремою збіркою.

Йшлося і про те, що незабаром має вийти книга про Ольгу Басараб, у якій будуть наведені нові архівні матеріали, світлини того часу.

Було підтверджено позицію Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги щодо спорудження у Бабиному Яру Меморіального центру. На початку серпня Товариство звернулося з листом до Міністра культури України з приводу намірів (з ініціативи громадян Російської Федерації) спорудження у Бабиному Яру Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”. При цьому ініціатори мають намір поєднати Бабин Яр лише з історією Голокосту, ігноруючи інші численні жертви.

Трагедія Бабиного Яру 1941–1943 рр. є невід’ємною частиною національної пам’яті Українського народу. Бабин Яр є спільним місцем скорботи та пам’яті для євреїв, українців, ромів та людей інших національностей, нагадуванням про злочини, вчинені німецько-фашистськими окупантами у роки Другої світової війни.

Як відомо, серед жертв Бабиного Яру були також військовополонені, мирні жителі, а також члени ОУН, члени Спілки письменників, яка діяла в окупованому Києві, у т. ч. українська поетеса Олена Теліга, ім’я якої носить наше Товариство.
Ми очікуємо на відповідь Міністра і вважаємо, що у ситуацію невідкладно має втрутитися український уряд і Міністерство культури України, зокрема.

Надія Стрішенець,

Голова Жіночого товаристваім. Ольги Басараб та Олени Теліги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.