У цьому році виповнюється 100 років з дня народження одного із найвизначніших діячів національно-визвольного руху Олега Штуля-Ждановича.

На жаль, сучасна Україна тільки зараз має можливість дізнатися про героя. Приналежності до ОУН і УПА «Поліська Січ» було достатньо, щоб накласти анафему на його ім’я у радянські часи. Проте пам’ять про нього жила на еміграції, де довший час він змушений був перебувати.

Олег Штуль належить до когорти тих, хто під час Другої світової війни ухвалив для себе єдино правильне рішення – не чекати милості від окупантів, а взяти до рук зброю і битися за Україну.

З цією метою він складі Похідних Груп ОУН прибув до Києва, де разом з Оленою Телігою, Олегом Ольжичем , Іваном Рогачем, Михайлом Телігою іншими друзями відроджував українське життя у знищеній більшовиками і окупованій німцями столиці України.

Згодом Олег Штуль став правою рукою легендарного командира УПА «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця. У партизанських боях із ворогами України сформувався характер майбутнього провідника.

Не випадково, що після смерті Голови ОУН полковника Андрія Мельника саме Олега Штуля-Ждановича на Великому Зборі Українських Націоналістів обрано новим Головою ОУН.

Очоливши ОУН, Олег Штуль не залишав найулюбленішої справи – журналістської діяльності. У Парижі він редагував газету «Українське слово», яка «жила» Україною і боротьбою за відновлення її незалежності.

Олег Штуль –беззаперечний авторитет на ниві української літератури. Саме його перу належить одне із ґрунтовних і фахових досліджень про життя і творчість Олени Теліги з якою він був знайомий особисто і смерть якої важко переживав. У його численних нарисах та есеях постає воююча Україна, життя українців на еміграції, їх глибока віра у час воскресіння нашої державності.

Українці в боргу перед Олегом Штулем. Вивчення і осмислення його життя і творчості ще попереду. Це важливо, оскільки такі постаті як Олег Штуль-Жданович – невичерпне джерело сили, оптимізму і віри в остаточну перемогу української нації на шляху до своєї національної державності.

Перші крок зроблено. У рамках проведення патріотичного фестивалю «Олевська республіка» Олег Штуль-Жданович, фактично, повертається в Україну, без якої він не уявляв свого життя.

15 вересня 2017 року відбудеться Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка», спрямований на ушанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України. Важливим завданням заходу є також ушанування пам’яті українського політичного і військового діяча Олега Штуль-Ждановича родом з Олевського району.

План заходу:

10:00 – 20:00 Виставка традиційних ремесел (площа Соборна)
11:30 – 12:30 Переїзд учасників до c. Лопатичі; відкриття меморіальної дошки військово-політичному діячу Олегу Штуль-Ждановичу до 100-річчя з дня його народження; повернення до м. Олевськ
12:30 – 13:30 Молебень та панахида біля пам’ятного знаку Олевській республіці (вул. Володимирська)
15:00 – 18:00 Історичний дискут за участі істориків-науковців та реконструкторів на тему «Олевська республіка» (Олевський краєзнавчий музей, вул. Володимирська, 6)
14:00 – 18:00 Концерт гуртів народної самодіяльності (Будинок культури)
15:00 – 18:00 Концерт кобзарів і лірників (площа Соборна):
15:00 – 15:30 – Тарас Силенко;
15:30 – 16:00 – Михайло Хай;
16:00 – 16:30 – Андрій Ляшук;
16:30 – 17:00 – Олександр Тріус;
17:00 – 17:30 – Юрій Ягусевич;
17:30 – 18:00 – Тарас Компаніченко.
18:00 – 22:40 Концертна програма (площа Соборна):
18:00 – 18:40 – “Тарута”
18:40 – 19:40 –”Хорея козацька”;
19:40 – 20:40 – “PoliКарп”;
20:40 – 21:40 – “Кораллі”;
21:40 – 22:40 – “Тінь Сонця”.

*У програмі свята можливі зміни

Фестиваль є Всеукраїнським, організовується та фінансується Міністерством молоді та спорту України із залученням Управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської обласної державної адміністрації та мистецького об’єднання «Глечик».

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.