23 грудня 2016 р. Львівська обласна ОУН разом та представники націоналістичних та патріотичних українських організацій: ОУН(б), КУН, НРУ, УРП, Всеукраїнське об’єднання Ветеранів, Спілка політв’язнів, Товариство політичних в’язнів і репресованих, Товариство “Просвіта”, СОУ, українська Ліга жінок, а також українські добровольці – учасники АТО, вшанували пам’ять полеглих Героїв в боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу. Акції відбулись з ініціативи ЛО ОУН.
Зранку о 7:30 біля історичної брами тюрми «Бригідки» (вул. Городоцька, 20) українські патріоти запалили лампадки в пам’ять 84-ї річниці страти польськими окупантами бойовиків ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина (23.12.1932 р.). До громадських активістів долучилася Львівська обласна державна адміністрація, зокрема – заступник голови ЛОДА, керівник апарату облдержадміністрації Маріанна Вільшинська. Слово про героїів УВО-ОУН виголосили Юрій Антоняк та Василь Петрик. Завершилась акція молитвою та Гімном Українських Націоналістів.
О 15:00 відбулась панахида на могилах В.Біласа і Д.Данилишина (Янівський цвинтар, 38-е поле Меморіального комплексу поховань Стрільців УГА). Участь у вшануванні пам’яті полеглих Героїв Визвольної боротьби за Українську державу взяв голова Львівської ОДА Олег Синютка, який виголосив промову над могилами оунівців. “Українська земля багата героями, які завжди захищали й сьогодні боронять її кордони від загарбників та агресорів., – наголосив Олег Синютка. – Ми завжди пам’ятатимемо подвиг Героїв ОУН, які безстрашно йшли на смерть заради того, аби Україна була незалежною. І сьогодні наші воїни на Сході боронять сувернітет держави від агресора. Але вірю, ми вистоїмо та відновимо наші східні рубежі”. У своїх виступах Микола Посівнич (ОУНб), Ігор Данилиха (КУН), Андрій Корнат (ОУН) нагадали про велич подвигу незламних юнаків, що пішли на смерть заради здобуття незалежної Української держави.
Після покладення квітів та запалення лампадок, поминальних промов учасники акції вирушили на північно-східний край Янівського цвинтаря, на північні схили Кортумової гори, для вшанування пам’яті розстріляних німецькими окупантами у 1942 році 28-ох членів ОУН та міністра українського уряду 1941 р. Андрія П’ясецького Біля символічної могили, до якої від Янівського цвинтаря ведуть металеві сходи, учасники акції помолились, поклали квіти і запалили поминальні лампадки в Пам’ять про полеглих українських націоналістів. Зі словом про їхній героїчний подвиг виступив обласний провідник ОУН Олег Гринюк.
Вічна слава Героям, полеглим за Українську Самостійну Соборну Державу!

Львівська ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.