В Олевську 4 серпня депутати міської ради підтримали проект рішення «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Олевськ» Тарасові Бульбі-Боровцю»

За відповідне рішення проголосували 13 депутатів та міський голова Олег Омельчук, голос якого виявився вирішальним.

«Відтепер Тарас Бульба-Боровець – почесний громадянин міста Олевськ (посмертно). Звання присвоєно за патріотизм, відданість Україні й вклад в історію міста. Ця людина заслуговує цього, адже зробила величезний внесок у творення Української держави», –зазначав автор проекту рішення, депутат від ВО «Свобода» Юрій Ковалінський.

Посвідчення та медаль буде передано до Олевського народного краєзнавчого музею.

Нагадаємо, що цьогоріч  виповнюється 75 років з часу створення в місті Олевськ, що на Поліссі, Олевської республіки та Поліської Січі. 1941 року отаман Тарас Бульба-Боровець зумів створити повстанчу армію, яка налічувала до 10 тисяч вояків, та встановити українську владу у вільній від совітів та німців державі, яка займала терени півночі Житомирщини, сходу Рівненщини та південні райони Білорусі. Відзначається ця подія вперше і на державному рівні в Україні.

Довідка. 21 серпня 2011 року в Олевськ було відкрито пам’ятний знак, що має вигляд великої камінної брили із написом на прикріпленій до неї металевій табличці «Встановлено з нагоди 70-річчя проголошення Олевської республіки «Поліська Січ», 21.08.1941-15.11.1941 рр. під командуванням засновника Української Повстанської Армії (УПА) Тараса Бульби-Боровця».

Секретаріат ОУН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.