Шановні земляки – полтавці !

25 листопада 2015 р. Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця». Нею передбачено урочисто відзначити цю річницю на державному рівні низкою різноманітних заходів, вирішити питання фінансового і матеріально-технічного їх забезпечення.
Оскільки програми таких заходів Полтавською ОДА ще не розроблено, громадські організації Ліги ГО « Громада Полтавщини» пропонують як один із заходів такої програми на виконання зазначених Постанови і Закону перейменувати теперішню вулицю Калініна в м. Полтава на вулицю Євгена Коновальця.
Історико – біографічна довідка:
Євген Коновалець (1891-1939) – український державний і військовий діяч, командир корпусу Українських Січових Стрільців – найбільш організованої і боєздатної військової частини у розпорядженні Центральної Ради ; корпус врятував Київ від заколоту антиукраїнських сил в січні 1918 р. (більшовицьке повстання на заводі «Арсенал» та російських юнкерських шкіл під час наступу більшовицької армії Муравйова).
Є. Коновалець – один із творців Дієвої української армії. Полковник. Від звання генерала відмовився. Талановитий стратег і організатор. Переконаний державник і соборник. Його девіз : «Шлях до вільного Львова пролягає через вільний Київ !»
Для боротьби за незалежну Україну створив у 1921 р. Українську військову організацію (УВО), а у 1929 р.- Організацію українських націоналістів (ОУН). Вони очолили боротьбу українських патріотів в країні і за кордоном за незалежну Українську державу. Ця безкомпромісна боротьба привела, врешті, до відновлення незалежності України в 1991 році.
Полковник Є. Коновалець убитий агентом ГПУ-НКВС Росії Судоплатовим за особистим завданням Сталіна у Роттердамі (Голландія) 25 травня 1939р.

Ми – група громадських організацій Полтавщини – вважаємо, що присвоєння одній із вулиць Полтави імені видатного борця за волю України, засновника УВО і ОУН славного полковника Євгена Коновальця стане гідним пошануванням полтавцями – патріотами його беззаперечних заслуг перед українським народом і Українською державою!

Координаційна рада ГС
«ЛГО «Громада Полтавщини»
Н.Кирпотіна
Н. Костіна
О.Кошельник
Т.Олійник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.