Архієпископу Харківському і Полтавському Ігорю
Делегатам і гостям

Cобору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ

Слава Ісусу Христу!

Маю честь від імені Організації Українських Націоналістів привітати учасників Собору Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви.
Ваш Собор відбувається у складний і драматичний час. Нація і держава складають іспит на свою спроможність жити державним життям, відстояти суверенітет і територіальну цілісність України.
Якщо цей іспит не буде складено, наш народ і країну чекає, як писав Євген Маланюк, – «довга ніч бездержавності». І це не перебільшення, а сувора реальність, яку більше не можна ігнорувати.
Стало очевидним, що доля українського народу опинилася виключно у його власних руках.
Скласти іспит на державну зрілість, означає національні інтереси поставити вище партійних, конфесійних, індивідуальних. Так роблять усі нації, які відчувають загрозу своєму майбутньому, власній історичній перспективі.
Чого бракує українцям, щоб це зробити? Передусім – єдності! На жаль, Україна увійшла в етап гострих політичних, соціальних і релігійних протиріч, які не дозволяють визначати і реалізовувати національно-державницькі пріоритети.
На цьому тлі вкрай важливо показати суспільству зразки відповідальності за долю держави, не показної, а справжньої національної єдності. Таким зразком можуть стати висліди вашого Собору, який покликаний зробити реальний крок на шляху відновлення єдності Церкви Київської Традиції.
Наголошую, йдеться не тільки про загоєння ран від церковних розколів. А передусім – духовний суверенітет нації, без якого, як стверджував Олег Ольжич, не може бути суверенітету державного.
Переконай, що з Божою допомогою ваш Собор дасть гідну відповідь на виклики сучасності. Принаймні на це сподіваються українці, зокрема і члени Організації Української Націоналістів, які є добрими християнами, прислухаються до порад свої духовних наставників, але й очікують від них відповідальних рішень.

З повагою

Богдан Червак,
Голова ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.