У суботу, 22 серпня 2015 р., о 17.00 на залізничній станції Київ-Волинський відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки на вшанування козаків і старшин

1-го Українського козацького полку ім. Богдана Хмельницького,

які загинули тут від московських куль. Участь візьмуть ініціатори вшанування Роман Коваль, Андрій Жованик, Дмитро Савченко, а також міністр освіти і науки Сергій Квіт, Голова ОУН Богдан Червак, головний архітектор Києва Сергій Целовальник, депутат Київської міської ради Руслан Андрійко, представник Інституту національної пам’яті Павло Подобєд, керівники Київради та Південно-Західної залізниці, начальник залізничної станції Київ-Волинський Валерій Мельник, кобзар Тарас Силенко,  бард Володимир Самайда, ветерани АТО, народні депутати. Очікується участь командира штурмової роти “Карпатська Січ” Збройних Сил України Олега Куцина

 

26 липня 1917 р. на залізничній станції Пост-Волинський кірасири 2-го гвардійського полку та “казакі” 17-го Донського полку з кулеметів розстріляли ешелон 1-го Українського полку ім. Богдана Хмельницького, які їхали на фронт.

Історик Дмитро Дорошенко стверджував, що росіяни вбили 16 богданівців і 30 поранили, а сотник 7-ї сотні 2-го куреня Богданівського полку Іван Островершенко,  очевидець трагічних подій, засвідчував загибель близько півтори сотні богданівців.

Історичний клуб “Холодний Яр” встановив меморіальну дошку на приміщенні кас ст. Київ-Волинський Південно-Західної залізниці.

На дошці вигравірувано прапор Богданівського полку і напис: “Тут, на ст. Пост-Волинський, 26 липня 1917 р. від московських куль загинули вояки Богданівського полку – першого полку відновленої Української армії. Вічна пам’ять!”

Дошку встановлено коштом Андрія Жованика, Романа Коваля, Дмитра Савченка і Наталі Зубенко.

Запрошуємо козацькі, громадські та політичні організації, а також вояків АТО, волонтерів і представників влади, вшанувати полеглих.

Хто має бажання стати співфундатором пам’ятного знаку та співорганізатором вшанування, може скласти пожертву.

Адреса вшанувань: Київ, вул. Новопольова, 101Б.

Їхати від Залізничного вокзалу електричкою – 2-га зупинка у південно-західному напрямі; від метро “Петрівка” тролейбусом №27; від метро “Академмістечко” мікроавтобусом №408; від метро “Контрактова площа” мікроавтобусом №302; від цирку мікроавтобусом №805; від станції метро “Лук’янівська” мікроавтобусом №496. Назва зупинки для всіх маршрутів: “Станція Київ-Волинський”.

З центру міста можна добиратися й іншим транспортом до аеропорту “Жуляни”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.